Annons

Behöver lagerplats – men nekas hyra ut i andra hand

Helsingborg Mannen har fått nytt jobb och behöver förvara företagets varor. Därför flyttade paret till en större lägenhet som användes både som bostad och lagerlokal. Samtidigt ville de hyra ut sin gamla lägenhet i andrahand men där blev det stopp.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Hyresvärden gav avslag på parets begäran om att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Men de tyckte att de hade goda skäl för att få göra det och saken drevs till hyresnämnden.

I nämnden berättade de om sin situation. Mannens nya jobb ställde nya krav. Hans nya arbetsgivare har ännu inte öppnat något kontor i Helsingborg. Innan de gör det behöver mannen ett kontor och ett ställe att förvara företagets varor. Så lösning blev att tillfälligt flytta till en större lägenhet och under ett år hyra ut sin lägenhet i andra hand. De tyckte de var både praktiskt och ekonomiskt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det var ingen bra lösning tyckte värden och menade att det inte finns någonting i hyreslagen som godkänner detta. Att mannen behöver ett kontor och lagerplats är något för arbetsgivaren att lösa.

Annons

I sitt beslut håller hyresnämnden med värden.

Nämnden motiverar: ”Det förhållandet att en anställd accepterar att själv hysa ett lager i sin bostad under en tid och därmed får andra behov av utrymme innefattats inte av de i lagen uppräknade skälen för andrahandsuthyrning och inte heller finns någon etablerad praxis som omfattar en sådan situation”.

Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

Hyresnämnden anger också vad hyreslagen säger:

Annons

Tillstånd ska lämnas, om
1. hyresgästen på grund av ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse, särskilda familjeförhållanden eller därmed jämförbara förhållanden har beaktansvärda skäl för upplåtelsen, och
2. hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke. Tillstånd enligt första stycket ska begränsas till viss tid och kan förenas med villkor.

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.