Annons

Benny har fått tillbaka elen – efter tre månader

Sundsvall Benny Östlund och hans döttrar har tvingats duscha hos grannen, använt stearinljus och värmt mat och vatten på en kokplatta. Livlinan i vardagen har varit en 70 meter lång sladd.

Holm. I Benny Östlunds hyra ingår hushållsel. Klipps strömmen slocknar allt och i kranarna finns bara kallt vatten att tillgå.

Sedan Aros Energideklarationer AB tog över fastigheterna i Holm för ett par år sedan har det hänt tre gånger eftersom värden inte betalat sina räkningar i tid. Elbolaget har då svarat med att koppla från strömmen. Förra sommaren varade uppehållet en vecka till dess att räkningen betalades. I mars i år blev Benny och hans familj åter igen strömlösa i en vecka tills elbolaget Eon släppte på leverensen igen för att de skulle slippa frysa.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men det finns en gräns för generositeten. Eons krav på Aros består och i augusti beslutade elbolaget om att stänga av strömmen även för Benny, som är den enda hyresgästen i fastigheterna i Holm.

Sedan dess har räddningen varit en 70 meter lång skarvsladd till närmaste grannen som försett familjen med el och även lånat ut dusch och tvättmaskin.

Eftersom tvisten mellan Aros Energideklarationer och Eon fortfarande inte löst har Benny tvingats ta tag i saken själv och ordnat med eget abonnemang för hushållselen.

Läs ocksåJohan Stendahl jagas vidare med jätteskuld

 – Jo efter många om och men, och en hel del förhalning från Aros sida lyckades jag få ett eget elavtal, berättar Benny.

På grund av situationen deponerar han sedan oktober sin hyra till Länsstyrelsen. När elräkningen kommer drar han av den kostnaden från beloppet som deponeras.

Men problemen är ändå långt ifrån lösta. Snön har börjat falla och Benny tror inte på någon snöröjning från fastighetsbolagets sida.

Läs ocksåHem & Hyra granskar vad som hände med Tobohusen

Benny bor cirka 80 meter från vägen och en snörik vinter är inte vad han hoppas på.

Annons

– Jag oroar mig inför vintern, då jag knappast kommer att få någon väg skottad. Det blir andra året i rad utan snöröjning eller ens sandning, säger han bekymrat.

–­ Men, man får väl vara glad för det lilla, även om det är för jävligt att man ska behöva stå för saker och ting själv.

Sedan fastighetsägaren kallställde tvättstugan för en tid sedan har även det inneburit ett problem.

Men enligt Aros har man vid upprepade tillfällen faktiskt försökt att komma in i lägenheten för att installera en tvättmaskin hos Benny.

I ett mailsvar undertecknat ”Aros” skickat från bolagets dåvarande vd Maria Itskovskayas mailadress skriver de: ”Vi har försökt vid ett flertal tillfällen göra jobbet, men har haft svårt att få tillträde till bostaden. Han öppnar inte eller vägrar oss tillträde, och då blir det svårt.”

Benny har en annan syn på saken, bland annat har han tvivlat på att de som ska utföra arbetet verkligen kan sin sak. Han har nu bett Hyresgästföreningen att ta kontakt med Aros efter att elen ordnat sig, och kräva att de ordnar en tvättmaskin med 220V stickpropp.

 – På det viset behöver jag inte oroa mig för oseriösa hantverkare som ska in och installera el. Jag betvivlar dock starkt att det kommer att ske, men det är värt ett försök, säger Benny.

När det gäller konflikten mellan Eon och Aros lär den pågå ett tag till framöver.

Annons

”Vi har nämligen betalat all elförbrukning med råge och det är Vattenfall som sedan i mars levererar strömmen. Inom kort kommer vår advokat att kräva eon på ett rekordskadestånd.”, skriver Aros i ett mail.

Jakob Holmström, kommunikationschef på Eon, ser heller ingen lösning på problemet.

– Det är oerhört frustrerande. Det är glasklart att det är dem som är skyldiga oss pengar. De målar upp en bild som visar sig vara rena lögner och jag vet inte vem de försöker lura, säger Jakob Holmström.

I oktober stängde även Aros nya elleverantör, Vattenfall, av strömmen för deras fastigheter i Hammerdal, eftersom räkningarna inte betalats i tid. Hyresgästerna fick dock tillbaka elen efter några dagar när pengarna till slut trillat in.

 

 

Läs också Inget asylboende i Sundsvall – stämmer Migrationsverket på 44 miljoner Migrationsverket stäms på mångmiljonbelopp Nya planer på asylboende i Tobo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.