Annons

Billigaste och dyraste hyran i Sundsvall

Sundsvall Hyresskillnaderna i Sundsvall är stora. Det skiljer 2500 i månaden mellan den billigaste och dyraste trean. Hyresgästföreningen vill se över hyrorna. Mitthem anser att man redan gjort justeringar.
Att de nybyggda trähusen i hamnområdet har de dyraste hyrorna i Sundsvall är väl ingen förvånad över. Men att Ubåtsvägen på Alnön har de näst dyraste är kanske underligare, med tanke på avståndet till centrum.
 
– Vi behöver ett rättvisare system, menar Conny Säker, förhandlare, Hyresgästföreningen.
 
I Umeå har man sedan några år tillbaka värderat lägenheter efter standard, utemiljö, närhet till affär eller buss och så vidare.
 
– För att införa det i Sundsvall skulle vi först behöva göra en enkät för att se vilka kriterier som folk tycker ska vara avgörande för hyran.
 
Ett poängsystem tas sedan fram utifrån vad folk har ansett ska ligga till grund för hyrorna. En mängd lägenheter besiktas för att hitta en typlägenhet man kan utgå från när man ska bestämma hyrorna.
 
– Det innebär att vissa lägenheter får höjda hyror, andra sänkta. Man betalar för den standard man har helt enkelt.
 
Mitthem anser dock att omfördelningar redan gjorts för att rätta till felaktiga hyresnivåer.
 
– Vi tror att ett poängsystem skulle bli både svårt och tungrott. Dessutom är det ju mycket subjektivt vad som är bra standard. Och vad händer med hyran när förutsättningarna ändras som att en busshållplats flyttas?, säger Malin Nordqvist, ekonomichef på Mitthem.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.