Annons

Biodling för integration och biologisk mångfald

Jönköping I Öxnehaga avslutades nyligen en studiecirkel i biodling. Nu ansvarar deltagarna, asylsökande ungdomar, för kuporna som ska ge bättre biologisk mångfald i bostadsområdet.
Vätterhem jobbar för biodling på Öxnehaga.

Öxnehaga är ett av många området som UNESCO pekat ut som ett biosfärområde. Vätterhem har i flera år jobbat för att starta upp biodling i området.

– Vi vill bidra till växtpollinering och mer svensk honung. Vi har fiskat efter hyresgäster som vill och kan odla bin i området, utan att riktigt lyckas, säger Stina Enghag, hållbarhetsstrateg på Vätterhem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I våras startade bostadsbolaget samarbete med biosfär-föreningen Östra Vätterbranterna en studiecirkel i biodling. Deltagarna har varit asylsökande. Under våren har de fått teoretiska kunskaper om biodling och samtidigt fått ökade kunskaper i svenska språket.  Nu väntar den praktiska biskötseln. En kupa har placerats ut på Kalvhagsgatan. Deltagarna har ett rullande schema och turas om att ta hand om bina. Slutligen ska de skörda honungen.

Annons

Sverige importerar idag hälften av all honung vi äter. Biodlare betecknas som ett bristyrke. Ett av studiecirkeln syften är att öka chanserna för de asylsökande att få jobb som biodlare. 

Vätterhem hoppas att studiecirkeln ska bli starten på ett större arbete med biodling på Öxnehaga. 

Annons
Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

– Jag hoppas att biosfär-föreningen vill fortsätta att hålla fler och större studiecirklar som lockar även andra hyresgäster att delta och få intresse för biodling, säger Stina Enghag.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Spottande hyresgäst blir av med lägenheten Spottar mot personalen och kallar dem "idioter" - nu tvingas hyresgästen flytta Mårten har hittat hem åt nästan en miljon bin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.