Annons

Blev utkastad av värden när ex-sambon sade upp kontraktet

Nynäshamn Jörgen Anderssons ex-sambo sade upp hyreskontraktet och flyttade ut. Nu kräver värden att han och barnen också flyttar från lägenheten de har bott i femton år.
Foto: Kenneth Samuelsson
Jörgen Andersson vill inte flytta från lägenheten i tvåfamiljshuset i Sorunda.

I ett brev uppmanar hyresvärden Equmeniakyrkan i Sorunda Jörgen Andersson att flytta senast 30 september. Men han tänker inte flytta.

– Vart ska jag och barnen ta vägen, säger Jörgen Andersson som bor tillsammans med sina tre barn i lägenheten i tvåfamiljshuset i Sorunda sedan 2001.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Jörgen Andersson och hans före detta sambo, som stod på kontraktet, har haft en konflikt med sin värd under flera år. Värden har klagat på att hyran vid upprepade tillfällen betalats försent medan paret menar att värden inte underhåller lägenheten och rättar till fel i tid.

År 2008 möttes de i Södertörns tingsrätt, efter att värden försökt få dem avhysta från lägenheten och få dem att betala obetalda hyror. Paret motsatte sig och menade att de hade motfordringar och att värden inte uppfyllt sina förpliktelser när det bland annat gäller underhåll och skötsel.

Tvisten slutade med en förlikning där hyresgästerna fick bo kvar, men skulle betala 25 000 av värdens krav på 50 000 kronor, samtidigt som förhandlingar om lägenhetens underhållsbehov skulle påbörjas.

Annons
Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

Efter att paret separerade sade sambon upp lägenheten och i september i år fick Jörgen Andersson ett brev från hyresvärden där han uppmanades att flytta.

I brevet skriver hyresvärden att Jörgen Andersson inte uppfyller kyrkans kredit- och uthyrningspolicy eftersom han har en skuld hos Kronofogdemyndigheten.

– Men det är inga hyresskulder utan andra skulder som jag betalar av. Jag klarar av att betala hyran och tänker bo kvar, säger han.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden och bett om en kommentar. Men Bengt-Göran Pettersson som representerar hyresvären säger att han inte vill ge någon kommentar.

Lotta Åhlén, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, reder ut vad som gäller när sambor separerar och den person som inte står på kontraktet vill ta över lägenheten.

Annons

– Den som bor kvar har rätt att göra anspråk på hyresrätten vid separation även om personen inte står på kontraktet. Sedan får hyresvärden pröva om den godtar att personen tar över kontraktet.

Ett annat sätt att få ta över lägenheten vid separation är att skriva ett samboavtal/bodelningsavtal där det står att den som bor kvar får ta över kontraktet. Det förutsätter att båda två har flyttat in i bostaden gemensamt.

– Då kan värden inte göra någonting utan då får personen ta över kontraktet oavsett om den klarar inkomstkraven eller ej, säger hon.

Fakta: Det gäller när sambor separerar

Den som bor kvar har rätt att göra anspråk på hyresrätten vid separation även om personen inte står på kontraktet. Sedan får hyresvärden pröva om den godtar att personen tar över kontraktet.

Ett annat sätt att få ta över lägenheten vid separation är att skriva ett samboavtal/bodelningsavtal där det står att den som bor kvar får ta över kontraktet. Det förutsätter att båda två har flyttat in i bostaden gemensamt.

Då kan värden inte göra någonting utan då får personen ta över kontraktet oavsett om den klarar inkomstkraven eller ej.

Läs också Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.