Bostadsbolagen styrs av män
Nästa år planerar regeringen att nästa år lägga fram ett lagförslag för att åtgärda bristen på jämställdhet i många svenska bolagsstyrelser. Förslaget är ett krav på minst 40 procent kvinnor i styrelserna i börsnoterade bolag. Annars kan det bli tal om mångmiljonböter eller andra sanktioner.
I Östergötland skulle de flesta kommunägda bostadsbolagen få svårt att klara av det jämställdhetsmålet. Endast fyra av elva bolag skulle i dag bli godkända, visar Hem & Hyras genomgång. Av de totalt 66 styrelseplatserna i länet är majoriteten, 45 av ledamöterna, män.
Forskning visar att väldigt likformiga styrelser, som domineras av ett visst kön, åldersgrupp eller etnicitet, kan påverka bolaget negativt.
– Att man inte tar in alla aspekter och inte ser problemen när de uppstår. Sedan finns även en demokratiaspekt, att kvinnor utestängs från den här makten som en bolagsstyrelse har, säger Åsa-Karin Engstrand, föreståndare för Forum för genus och jämställdhet på Linköpings universitet.
Att styrelserna ser ut som de gör beror på vem partierna i respektive kommun valt att nominera som kandidat. Men det senaste valet ledde inte till någon större förändring, antalet kvinnliga ledamöter i länet ökade med endast en person, från 20 till 21 stycken.
I två av bolagen, Vadstena fastighets AB och Ödeshögsbostäder, har man inte haft någon kvinnlig ledamot under de senaste två mandatperioderna.
– Ur ett jämställdhetsperspektiv är det bedrövligt. Jag får väl säga att jag skäms lite grann. Men det är något jag ska ta tag i, säger Bengt Gideskog, (M), ordförande i kommunfullmäktige i Ödeshög.
Hur då?
– Jag ska vädja till partierna att tänka över det här till nästa bolagsstämma, säger han.
Stångåstaden i Linköping och Vallonbygden i Finspång har däremot en majoritet, 60 procent, kvinnor i styrelsen.
– I mitt parti tycker vi att det ska vara hälften kvinnor och hälften män. När vi skulle välja en ny styrelseordförande i Vallonbygden ville vi att det skulle vara en kvinna, säger Berit Martinsson, (S), kommunfullmäktiges ordförande i Finspång.
Varför är det viktigt?
– Jag tycker inte att man ska sätta kön före kompetens, men om man har både tjejer och killar så tror jag det blir andra diskussioner.