HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sjukskrivna Forouzan bodde fyra månader med uppbrutna golv

Göteborg Forouzan Hassani Yakta och hennes familj i Västra Frölunda bodde drygt fyra månader i en lägenhet med renovering, fukt, damm och upprivna golv. Nu kompenseras de med 2,5 fria månadshyror av hyresvärden Poseidon.
Foto: Gustaf Görfelt
Forouzan Hassani Yakta bodde fyra månader mitt i en fuktskaderenovering. ”Jag fick lunginflammation två gånger” säger hon till Mahasti Hashemieh från Hyresgästföreningen Frölunda.

Det började med en ständig lukt av fukt och källare i lägenheten på Näverlursgatan i Frölunda.

– Sängkläderna och kläderna i garderoberna luktade illa, barnen klagade. Sedan svällde golvet i korridoren och dörrarna fastnade, säger Forouzan Hassani Yakta.

Läs ocksåMarcus får 48 kronor för råttor på balkongen – tre trappor upp

Anticimex konstaterade fuktskada. Vad som låg bakom skadan är fortfarande okänt, men det står klart att det inte berodde på hyresgästerna utan hade med husets ledningssystem att göra.

Följden blev att golven behövde rivas upp. Först i ena badrummet, hallen och halva köket. När torkning och renovering väl var genomfört visade det sig att fukten även fanns i vardagsrummet och arbetet började om.

Det blir mycket stök i en lägenhet när innehållet i flera rum måste tryckas in i de andra, och det dessutom yr damm och partiklar.

– Vi bad om att få bli evakuerade, men de hade ingen annan lägenhet sade de, dessutom kunde vi ju använda sovrummet och den andra toan, säger Forouzan.

Arbetet pågick från slutet av maj till början av oktober, bland annat med värmefläktar mitt i sommaren.

Forouzan är sjukskriven på grund av nervskador och har varit hemma större delen av tiden.

– Jag fick lunginflammation två gånger. Jag har känslig hälsa, men har aldrig haft lungproblem innan, säger Forouzan.

Läs ocksåTvingas leva med oljud: ”Det är olidligt när de bilar betong”

Hon upplever att Poseidon prioriterat ned underhållet på Näverlursgatan inför de planerade stambytesrenoveringarna. Mahasti Hashemieh på Hyresgästföreningen Frölunda håller med.

Poseidon ska göra stambyte i samtliga hus på Näverlursgatan.

Men Poseidons fastighetsförvaltare Magnus Malmros säger att detta absolut inte stämmer.

– Jag skulle säga att underhållet snarare ökat efter de samrådsmöten vi haft. Det är inget pausläge på något sätt, säger Magnus Malmros.

Läs ocksåPoseidon förlorade principstrid om byggbuller

Han säger att arbetet tog lång tid då inte alla skador upptäcktes direkt och att han har förståelse för att Forouzan och hennes familj upplevt det som stökigt.

– Men vi har tyvärr inga tomma lägenheter. Vi får hänvisa hyresgästerna till deras försäkringsbolag, säger Magnus Malmros.

Fouruzan och hennes familj fick även kraftigt höjda elräkningar under sommaren, när värmefläktarna stod på. Enligt Foruzan rörde det sig om närmare 5 000 kronor mer än normalt.

– Vi har aldrig haft så hög månadskostnad förut. Vi fick låna pengar av bekanta för att betala, säger hon.

Nyligen kom beskedet att familjen kompenseras med 15 257 kronor. Det är uträknat på 50 procent hyresreduktion för den första renoveringsomgången och 30 procent för den andra. I summan ingår även ersättning för el med 3 500 kronor. Totalbeloppet motsvarar 2,5 månadshyror för lägenheten, som familjen slipper betala i början av nästa år.

Fourouzan Hassani Yakta är kritisk mot att hon behövt ligga ute med pengarna för elen så länge och anser dessutom att den extrakostnaden var högre.

– Men jag orkar inte tjafsa mer. Tack och lov för att de gick med på det här i alla fall, först nekade de oss kompensation helt, säger hon.

LÄS MER: Så mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten

Läs också Renovering stoppad i Vårgårda - hyresgäster oroliga Protesterna hjälpte – Lintottens hyresgäster slipper dyrare kök

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.