Annons

Poseidon förlorade principstrid om byggbuller

Göteborg Hyresgäster har rätt till nedsatt hyra för byggbuller utanför huset. Det visar tingsrättens dom om en förtätning i Högsbohöjd. Bostadsbolaget Poseidon överklagade, men får avslag av hovrätten.
Foto: Jenny Knutsson
Tre hyresgäster fick nedsatt hyra för störningar från ett bygge. Beloppen blev små i slutändan, men Göteborgs största bostadsbolag Poseidon överklagade ändå till hovrätten. Bolaget är rädda att domen ska öppna för fler rättsprocesser. Bilden visar ett annat bygge.

Hem & Hyra har tidigare berättat om fallet med Poseidons förtätning på Högsbohöjd i Göteborg.

Tre hyresgäster hos bolaget krävde nedsatt hyra för störningar, efter att Poseidon uppfört ett nytt bostadskvarter bara några tiotal meter från deras hus.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bergborrning, sprängningar, stenkross, byggtrafik, damm och annat gjorde att de boende inte tyckte att de kunde använda sina lägenheter fullt ut.

Göteborgs tingsrätt avslog de flesta av hyresgästernas krav. Men de fick rätt i att flera månaders borrning direkt utanför fönstret är att betrakta som en störning.

Ersättningen i kronor och ören blev minimal. Men Poseidon oroade sig ändå för ett prejudikat. Därför överklagade bostadsbolaget domen.

Läs ocksåHalv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

Hovrätten för Västra Sverige avslår dock överklagandet. Poseidon överklagar inte till Högsta domstolen, och därmed ligger tingsrättens dom fast.

Annons

Göran Leander är chef för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon. Han menar att domstolsbesluten ger fastighetsägare skäl att oroa sig. I förlängningen kan viljan till förtätning påverkas.

– Nu finns det en risk att alla omkringboende kan klaga när det byggs i tätbebyggda områden. Det kan bli många processer, och i slutänden kan fastighetsägaren bli ersättningsskyldig. Sådant driver kostnader och gör det ännu dyrare att bygga nytt, säger Göran Leander.

Läs ocksåPoseidon krävde hyresgästerna på 400 000
Ellinor Rapp

Ellinor Rapp är juriststrateg på Hyresgästföreningen Västra Sverige och håller inte med Göran Leander.

Hon påpekar att tingsrättens dom enbart ger rätt till ersättning under vissa speciella omständigheter.

– Det krävs att man först felanmäler till värden. Sedan måste man samla bevisning på att störningarna går utöver det man som hyresgäst ska behöva acceptera. I vårt fall handlade det endast om två hushåll som krävde hyresnedsättning och det var väldigt många fler hyresgäster som var berörda. För att Poseidon skulle bli tvungna att utge ersättning till fler hyresgäster krävs alltså att varje hyresgäst måste ha påtalat felet hos Poseidon, säger Ellinor Rapp.

Annons

LÄS MER:

Halv seger för hyresgästerna på Högsbohöjd

Poseidon krävde hyresgästerna på 400 000

Richards sömnlöshet i rätten

Läs också Richards sömnlöshet i rätten Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.