Annons

Boende i uppror mot farliga fönster

Stockholm Fönster har ramlat in i lägenheter. Kondens har runnit som ”rännilar” i fönstren – Nu har hyresgäster på Arvid Mörnes Gata skapat en protestgrupp för att få ordning på bekymren.
Gruppen som arbetar med fönsterproblemen: Robban Widell, Christoffer Sydäng, Eva-Lena Sydäng, Mikael Täpp, Pia Ahlstedt.

Problemen har pågått i flera år. Men hyresgäster som varit missnöjda med de renoveringar som utförts på fönster och dörrar har fått veta att de ska anmäla enskilda problem var och en. I fjol fick några av dem nog. En grupp skapades för att dokumentera och sammanställa problemen i lägenheterna och det blev många punkter på listan.

– Under det bomöte vi hade i fjol så kom det 30 stycken. Alla var missnöjda och det var genomgående samma problem, säger Eva-Lena Sydäng.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Listan innehåller både fel som skapar obehag men också några som kan vara farliga: sprintarna har glidit upp när fönstren ska tvättas. I en redogörelse står att läsa hur en person tvingades ropa på hjälp för att kunna haka på fönstret igen när sprintarna glidit loss.

Annons

– Ska man verkligen behöva få en ruta över sig och dö, säger Eva-Lena Sydäng.

Imma är också ett återkommande, negativt fenomen i lägenheterna. I kommunikation med Svenska Bostäder berättar en hyresgäst hur det rinner kraftigt mellan fönstren, hur imman fryser till is på vintern och är helt omöjliga att se igenom.

Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Svenska Bostäder känner till problem och ber hyresgäster att höra av sig även fortsättningsvis. Både med imman som beror på att de nya fönstren är av en väldigt tät konstruktion och sprintar som lossnat. Extrem imma går att åtgärda, enligt kommunikatör Jonas Elamson, men lite kondens kan man behöva få stå ut med.

Annons

– Det är bara att höra av sig till oss med en felanmälan så kommer vi, säger Jonas Elamson och tilllägger att stickprovskontroller har utförts men någon ytterligare besiktning är inte planerad.

Läs också Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Tusentals originalfönster slängs – hyresgästen Inga: "Kvaliteten på de nya är sämre" Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.