Annons

Boende på Strömmensberg hotas av hyreschock

Göteborg Boende på Strömmensberg i Göteborg riskerar en ekonomisk smäll. Deras värd HSB går till hyresnämnden för att få höja hyran med 15 procent.

HSB menar att hyrorna på Wahlbergsgatan 1 är för låga jämfört med andra fastigheter i området.

Grannhuset Wahlbergsgatan 2 ägs av privatvärden Jan-Hus. Där höjdes hyrorna i samband med Fastighetsägarna GFR:s jättestrandning av förra årets hyresförhandlingar.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Nu går HSB till hyresnämnden och begär att få höja 15 procent.

Klara Stenblomma, 83, betalar idag 5 995 kronor för sin tvåa. För henne skulle boendet bli nästan en tusenlapp dyrare i månaden.

– Jag är fattigpensionär och vet inte om jag kan få högre bostadsbidrag, säger Klara Stenblomma.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Hon har haft både vattenläcka och inrasat innertak i sin lägenhet de senaste åren.

– Innan dess har de inte gjort något i min lägenhet på 30 år, säger Klara Stenblomma.

Annons

Hon tycker inte alls det finns fog för någon höjning. Det tycker inte heller Beatrice Klein, 25, som också bor i huset.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

– HSB vill höja bara för att. Det sker ju inga förbättringar. Visst, det är ganska billig hyra, men huset är från 40-talet och de har inte gjort speciellt mycket med det, säger Beatrice Klein.

Hon påpekar också att det är gott om smålägenheter i huset, dit HSB ger förtur för sökande mellan 18 och 29 år.

– Så det är mycket folk som inte är så ekonomiskt superetablerade som bor här, säger Beatrice Klein.

Rebecca Brorström är tf chef för hyresfastigheter på HSB Göteborg. Hon säger att företaget går helt på Fastighetsägarna GFR:s kartläggning och rekommendation.

– De anser att det finns skäl enligt bruksvärdessystemet att höja. Men tycker hyresnämnden att vi redan ligger bra kommer vi självklart att acceptera det, säger Rebecca Brorström.

Från HSB Göteborgs sida påpekar man också att det gjorts en hel del underhåll sedan företaget tog över huset för tio år sedan. Bland annat har HSB renoverat balkongerna och anlagt en lekplats.

Annons

Hyresgästföreningen anser dock att Wahlbergsgatan 1 redan har en helt rimlig hyra. Istället är det grannhuset som ligger för högt i sin hyressättning. Det säger Carl-Johan Bergström, biträdande förhandlingschef.

– Vi tyckte att hyresnämndens beslut att låta Jan-Hus höja var vansinnigt, med tanke på hur misskött det huset är. Nu får vi slipa på argumenten för att få hyresnämnden att förstå vad som gjordes fel med Wahlbergsgatan 2, säger Carl-Johan Bergström

LÄS MER:

Första beslutet klart i jättetvisten, hyran höjs på Wahlbergsgatan 2

Francas hyra prövas i rätten

Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.