HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boendemöjligheterna skiljer kraftigt för Norrlands studenter

Jämtland Är du student i Östersund, Sundsvall, Örnsköldsvik, Skellefteå eller Piteå är du att gratulera. Studerar du i Umeå eller Luleå är det bara att beklaga. Möjligheten att få en bostad på studieorten skiljer kraftigt.

Det är Sveriges förenade studentkårer, SFS, som tittat närmare på möjligheten att få en bostad där man studerar. Kort och gott har SFS delat in studieorterna i tre varianter. Grönt om orten kan erbjuda en trygg bostad inom en månad. Där hamnar Östersund, Sundsvall, Örnsköldsvik, Piteå och Skellefteå.
– De städer som nu blir grönmarkerade är städer där studenter tidigare har haft problem att hitta bra bostäder. De här städerna visar att det med konkret handling går att föra utvecklingen i rätt riktning. Det går inte att tro att bostadsbrist försvinner av sig själv, säger Jacob Adamowicz, SFS vice ordförande.
Gul om orten under höstterminen kan erbjuda ett förstahandskontrakt som gäller hela terminen. Det klarar inte övriga orter med lärosäten.
SFS placerar en stor och ilsket röd triangel över Umeå och Luleå. Orter som inte kan erbjuda en student ett boende under höstterminen.
– När studenterna blir fler måste bostäderna bli fler. Det är enkel matematik. Inte minst måste kommunerna ta sitt bostadsförsörjningsansvar på allvar. Andra kommuner har redan visat att det går, säger SFS vice ordförande Jacob Adamowicz.

Läs också Så tycker partierna om äldres boende i Östergötland Linda Ahonen får rätt mot konkursad hyresvärd Nu hör SBB till Dalarnas största Svårt ragga i Hylte Växjö satsar på bo-hjälp till nyanlända

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.