Annons

Boendes bilder gör förorten vacker

Husby I Husby smyckas en fasad med en gigantisk muralmålning. Flera hundra har bidragit med idéer och nu förverkligas de. – Kom och var med, säger Saadia Hussain.
Foto: Christian Ljung
Saadia Hussain, till höger, leder arbetet med muralmålningen i Husby. Yasin Mohammed, till höger, har målat ett träd som symboliserar den familj man kommer hem till.

En 60 meter lång vit vägg förvandlas till ett konstverk. Det är föreningen Förorten i centrum som med hjälp av workshops och sommarjobbande ungdomar skapat en muralmålning på en glömd plats bakom Husby torg.

– Det är ett sätt att göra min som ingen annan ska definiera, säger Samira Yousef, verksamhetsledare, som arbetar med muralmålning som ett sätt att engagera människor i sin hemmiljö och knyta kontakter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På väggen finns händer, som formas till ett hjärta, ett tak, ett handslag och barnhänder som ser ut att fånga något. De har skapats av konstnärlige ledaren Saadia Hussain och målats på väggen av ungdomar från Järva. Nu har de fått uppgiften att måla en egen bild i bilden, kuber som väller fram ur hjärtat.

Annons

– Temat är hem, hem betyder mycket; som kärlek till platsen. Kuberna är ett sätt att skapa en ram så att bilden håller i hop, säger Saadia Hussain.

Selma Rahem från Akalla fick sommarjobbet via stadsdelsnämnden. Hittills har hon fört över en liten bit av en bild som någon annan skapat. Nu får hon skapa själv. Hon fyller sin kub med en maskrosboll som fröar av sig bland höga hus.

Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

– Det är både svårare och roligare, jag tycker om att måla. Förut var det mer abstrakt men jag gillar detaljer, säger Selma och berättar att hon sökte ett sommarjobb där man fick måla.

Annons

Det är sista veckan för de sommarjobbande ungdomarna. Men muralmålningen fortsätter att utvecklas. Vid Husby-festivalen nästa helg är alla boende välkomna att måla.

Läs också Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö" Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.