HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bollnäs nya bygge blir kooperativa hyresrätter

Bollnäs De första spadtagen är nu tagna till Bollnäs bostäders andra passivhus med sju våningar och utsikt över Ljusnan. Huset rymmer 24 lägenheter från små tvåor till stora fyror. Huset, Sundsbro 2, byggs med kooperativ hyresrätt. Att bygga annat än hyresrätter avskräcker inte vd Lars Åsberg, det här är det tredje huset som byggs som kooperativ hyresrätt i Bollnäs.
Foto: Johanna Syrén
Lars Åsberg, vd för Bollnäsbostäder, vid Sundsbro 1. Nu byggs Sundsbro 2.

Den som köper en kooperativ hyresrätt lägger en slags insats som är förutbestämd och man får tillbaka samma summa när man flyttar. Snittinsatsen för Sundsbro 2 är en halv miljon kronor, litet mer för de större lägenheterna och litet mindre för de små.

Och det är inget som presumtiva hyresgäster backar för?

Läs ocksåFörsta kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

– Nej, nivån är rimlig för de hyresgäster som är intresserade av den här boendeformen. Vi har frågat dem som redan köar till en av de andra kooperativa fastigheterna och de har tyckt att det låter som en okey summa, säger Lars Åsberg på Bollnäs bostäder.

Många av dem som kommer att flytta in i Sundsbro 2 när det är klart 2020  lämnar villor och radhus och det är bra för det Lars Åsberg kallar boenderotationen:

– Ja, mäklarna kommer att få mycket att göra när det nya huset är klart. Det är ju ett av flera syften med att vi bygger att unga familjer kan köpa hus och att de som tröttnat på att skotta snö och rensa hängrännor ska kunna flytta till en lägenhet.

Läs ocksåGöteborg sämst på att bygga hyresrätter - igen

Så du ser inga problem alls med att ett kommunalt bolag bygger lägenheter som det kostar pengar att få bo i?

– Nej, det är inget konstigt, vi har byggt så mycket annat. Det finns plats för det här.

När Sundsbro 1, som är ett vanligt hyreshus utan insats, skulle byggas för sex år sedan kom mycket kritik om att husen inte passade in i centrala Bollnäs. De var fula och höga bland annat. Men kritiken har tystnat sedan huset stod klart 2014.

Läs ocksåTrenden är höga hus - men inte i Bengtsfors

Och de som bor där är också nöjda vet Lars Åsberg från sin personal och de enkäter hyresgästerna fyllt i:

– Ja, det har fungerat väldigt bra där. Kundnöjdheten är hög och vi har nått våra energimål.

Hyrorna i Sundsbro 1 ligger mellan 7 000 kronor och 12 000 kronor i månaden beroende på om man hyr en liten tvåa på 63 kvadratmeter eller ”storfyran” som är på 109 kvadratmeter.

Läs också Första bygget i Hammerdal – på nästan 40 år Hög investeringstakt färgar Kalmarhems resultat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.