Annons

Borgensavgift bra affär för kommunerna

Växjö ​Borgensavgift eller inte beror på vilken kommun du bor i. Hyresgästerna i Växjös kommunala bostadsbolag betalar 15 miljoner kronor i år. Hyresgästerna i Jönköpings bolag betalar ingenting.

Bart Snyder bor i en tvåa hos Vidingehem i Växjö kommun, betalar 4 300 kronor i hyra. Räknat per lägenhet betalar Vidingehem mest i borgensavgift.

– Det känns fel att det går till kommunen som får göra vad de vill med pengarna utan att jag får vet vad. Man kan tycka att skattepengarna borde räcka, säger Bart Snyder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bo Frank (m) är kommunalråd i Växjö där borgensavgiften är 0,4 procent av borgenssumman.

Annons

– Det är bra med borgensavgift och det är ingen som tvingar bolagen att komma till kommunen. Det står dem fritt, säger Bo Frank.

I Kronobergs län betalar samtliga kommunala bostadsbolag borgensavgift till sin kommun. I Jönköpings län betalar endast tre av de 16 kommunala bostadsbolagen.

Läs ocksåOansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debattEidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.

– Vi har inte våra bolag för att vi ska kunna plocka ut pengar till att finansiera skattekommunens verksamheter så vi har inte ens diskuterat saken, säger Acko Ankarberg Johansson (kd) kommunalråd i Jönköping.

Annons

Bart Snyder säger:

– Jag hade hellre haft lägre hyra, än att betala extra till kommunen.
Fakta:
Borgensavgiften är frivillig och beslutas av kommunfullmäktige. Ofta motiveras avgiften med dels att kommunen tar en ekonomisk risk som borgenär, dels att bolaget får en lägre bankränta med kommunen i ryggen, vilket snedvrider konkurrensen.
Hyresgästföreningen är motståndare och menar att kommuner ska drivas enligt självkostnadsprincipen och att avgiften höjer hyrorna, inte bara i kommunala fastigheter utan även i privata eftersom allmännyttan är hyresvägledande.
En dom i länsrätten ger kommunerna rätt att ta ut avgiften.

Läs också Nora lättar på borgensavgiften Hallå där Fredrik Marcusson... Nya riktlinjer kan kosta Alingsåshem 60 miljoner Sänkt borgensavgift i Uddevalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.