Annons

Så slår bostadsbristen i Halland – sociala hyreskontrakt ökar

Halland Unga, äldre, nyanlända och de som behöver hjälp av socialtjänsten. Det är grupper som bostadsbristen slår hårt mot. Men det finns undantag.
När konkurrensen om lägenheterna tätnar får vissa grupper det extra svårt att hitta ett hem. Foto: Pixabay

Laholm uppger nu att det finns bostäder för nyanlända, medan övriga kommuner har brist. Det framkommer i Länsstyrelsens rapport Bostadsmarknaden 2017. Nyanlända tillhör den grupp som drabbas när bostadsbristen biter sig fast.
Rapporten konstaterar att befolkningen ökar i Halland, förra året med cirka 5 500 personer, och det byggs alldeles för lite. Förra året byggdes cirka 1 500 bostäder men det skulle ha behövts över 3 000. Och det är ett antal som nu måste byggas årligen en lång tid framöver.

Ungdomar är en annan utsatt grupp. Samtliga kommuner, förutom Laholm, uppger att de har brist på bostäder för yngre. Studenter har det också tufft. I årets enkät uppger Varberg och Kungsbacka brist för den gruppen. Samma kommuner säger att de inte har tillräckligt med särskilda bostäder för äldre. De har dock de andra kommunerna och Laholm har till och med ett överskott.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

För personer som inte blir godkända på den ordinarie bostadsmarknaden sätts olika åtgärder in. Rapporten konstaterar att så kallade sociala kontrakt ökar, det vill säga att kommunerna hyr ut lägenheter i andra hand med speciella villkor. I Halland fanns det 2008 cirka 200 sådana lägenheter. I januari 2015 280 var de stycken och i januari 2016 fanns det 313. På ett år har de sedan ökat med 42 lägenheter. Den siffran är dock troligen ofullständig för Halland då Halmstad inte har kunnat uppge ett antal.

Bristen bo bostäder slår även mot kvinnor och barn som bor på skyddat boende, uppger bland annat Falkenbergs kvinnojour. Kvinnorna tvingas stanna längre än vad som behövs, ofta flera månader. Det kan i sin tur stoppa andra behövande från att komma in, uppger Kvinnojouren i Varberg.

Annons
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.