Annons

Bostadsbyggandet i Stockholm snart på rekordnivåer

Stockholm Snart är det miljonprogramsnivåer på byggandet i Stockholm – men det behövs ändå byggas mer. Det visar Länsstyrelsens rapport "Läget i länet" som publicerades idag.

Inte sedan miljonprogrammets dagar har det byggts så mycket som det görs nu i Stockholms län. Förra året påbörjades ungefär 12 200 nya bostäder i länet, vilket är 5 600 fler än 2012 – men det behövs byggas mer. För att klara den kraftiga befolkningsökningen behövs det cirka 16 000 nya bostäder om året i Stockholmsregionen.

– Det är en fantastisk skillnad, jätteglädjande, även om det är dyra bostäder som byggs måste man ändå börja i den änden. Dels finns det ett uppdämt behov sedan många år tillbaka, samtidigt har vi en fortsatt väldigt kraftig inflyttning. Vi behöver ligga på de här nivåerna nu ett antal år framöver, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på enheten för samhällsplanering på Länsstyrelsen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Samtidigt uppger alla länets 26 kommuner uppger att de har bostadsbrist jämfört med förra året då de var 23. Framförallt råder det en brist på mindre hyresrätter vilket drabbar de som försöker komma in på bostadsmarknaden, unga, studenter och nyanlända. Stockholms län har en yngre befolkning än landet i övrigt då nästan hälften är under 35 år.

Annons

– Bostadsförmedlingen har ändå börjat fungera, vi vill lyfta fram att ungdomar ska ställa sig i kön. Det gäller att vara aktiv, söka sig till mindre privatvärdar, skriva brev och vara om sig och kring sig, säger Henrik Weston.

Under årets första fyra månader har det inkommit förslag till 9500 nya bostäder i form av detaljplaner för samråd, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med 2013. Det finns dessutom över 47 000 möjliga bostäder i form av lagakraft vunna detaljplaner. Länsstyrelsen framhåller att det nu är upp till kommuner, byggherrar, banker och andra finansiärer att se till att de här bostäderna byggs.

Annons
Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

– När de gäller de här detaljplanerna, har en del av dem påbörjats. Och vad vi kan se i vår enkät är att merparten är bostadsrätter, en bransch där byggherrarna är oerhört konjunkturberoende. Hyresrätter är lite mindre konjunkturkänsligt. Lite grann är det upp till kommunerna att anvisa mer hyresrätter. Vill man ha hyresrätter i sin egen kommun, kan de inte sätta samma villkor som bostadsrätter, man måste stimulera genom tomträttsavgäld eller rabatt på marken, säger Henrik Weston.

Fakta: Läget i länet 2014

Länsstyrelsen i Stockholm publicerar årligen en genomgång av bostadsmarknadsutvecklingen. Många av uppgifterna är hämtade ur Boverkets Bostadsmarknadsenkät. En annan kunskapskälla är samtal med tjänstemän i kommunerna och företrädare för bygg- och bostadsbranschen.

Läs hela rapporten här

Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.