Annons

Bostadsrätter dominerar Norra Älvstranden

Göteborg ​Bostadsrätterna dominerar stort bland det som har byggts på Norra Älvstranden sedan 2005. Det visar en statistisk sammanställning från fastighetskontoret i Göteborg där det också framgår att andelen småhus är högre i Angered än i Örgryte-Härlanda.

​Vid årsskiftet minskar antalet stadsdelsnämnder i Göteborg från dagens 20 till tio. Det sker genom att näraliggande stadsdelsnämnder slås samman.
Inför sammanslagningen har stadens fastighetskontor ställt samman statistik över bland annat antal invånare, antal bostäder och bostadsbyggande i de nya stadsdelarna.
Av statistiken framgår att Lundby är den stadsdel där det byggts absolut flest bostäder under åren 2005-2009. Ungefär 2 700 nya bostäder har tillkommit framförallt på Norra Älvstranden och det motsvarar en tredjedel av allt som byggts i Göteborg under den här tidsperioden.
Bostadsrätterna dominerar stort bland nybyggena på Älvstranden, medan hyresrätten intar en betydligt blygsammare position.
Tvärtemot vad man skulle kunna tro visar statistiken att andelen småhus är större i den nya stadsdelen Angered än den är i sammanslagna Örgryte-Härlanda. I Angered återfinns 25 procent av bostäderna i småhus medan andelen i Örgryte-Härlanda ligger omkring 15 procent.
Angered är också den stadsdel där allmännyttan är som mest dominant. Närmare 60 procent av Angereds bostäder ägs av något av de allmännyttiga bolagen. Lägst andel lägenheter har allmännyttan i Västra Göteborg, tidigare Älvsborg, Tynnered och Södra Skärgården. Det är också här andelen småhus är högst, omkring 60 procent.
I Göteborg i sin helhet är andelen småhus 20 procent och resten flerbostadshus. Staden hade förra året 507 328 invånare och 252 222 bostäder.

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.