Annons

Bostadsrättsförening måste åtgärda flera brister

Ale Hyresvärden ville höja hyran rejält för två hyresrätter i Nol. Men hyresnämnden gick inte alls på värdens linje. Nu måste flera fel åtgärdas och hyran får bara höjas marginellt.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Familjen har stört grannarna, men Hyresnämnden anser att det inte är rimligt att vräka en fembarnsfamilj.

Hyran i två lägenheter i Nol har legat still på 950 kronor per månad i flera år och var för låg redan när nivån bestämdes. Det anser hyresvärden, en bostadsrättsförening i Nol, och krävde i höstas en höjning på 2 250 kronor – alltså till en hyresnivå på 3 200 kronor.

Men hyresgästerna protesterade. Bostäderna är endast 17 respektive 20 kvadratmeter stora, matlagningsmöjligheterna är små och standarden generellt låg. Toalett och badrum delas med flera andra personer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hyresnämnden tog upp ärendet krävde de båda hyresgästerna flera åtgärder. Det handlade till exempel om att lufta element, täta en ytterdörr, förse en lägenhet med diskho och kran och att sätta hänglås på dörrarna till toalett och duschrum så att obehöriga inte kommer in.

Dessutom måste värden städa och renovera duschutrymmet, anser hyresgästerna. En av dem krävde också en ny golvmatta, den gamla är sliten med fula brännmärken.

Hyresvärden gick med på flera av kraven. Däremot ansåg bostadsrättsföreningen inte att golvmattan behövde bytas eller att duschrummen är i behov av underhåll.

Annons
Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Det håller inte hyresnämnden med om.

Nämnden var på plats i huset och kunde konstatera att standarden i duschutrymmet var så låg att det var svårt att hålla rent. Det fanns mögel på vissa ställen, emaljen i badkaren var utnött och ytskikten var i stort behov av underhåll.

Enligt beslutet måste bostadsrättsföreningen åtgärda ytskikt på golv, väggar, tak och badkar. Bostadsrättsföreningen ska också byta ut hyresgästens trasiga golv eftersom det är svår att hålla rent.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Hyresgästerna fick inte igenom krav om till exempel städning i duschrummet, montering av diskho med kran och att utrusta en lägenhet med brandsläckare.

Frågan om hyreshöjningen blev ett bakslag för bostadsrättsföreningen. Enligt hyresnämnden bör nivån vara låg med tanke på den enkla standarden.

Annons

I den mindre lägenheten får värden inte igenom någon höjning alls – hyran förblir alltså 950 kronor. Den något större lägenheten är i bättre skick. Därför får värden igenom en höjning på 200 kronor, vilket ger en hyra på 1 150 per månad.

Fastighetsägaren har till den 31 mars att åtgärda bristerna.

LÄS MER: Svarta listan med fler värdar som dömts till åtgärdsföreläggande, förvaltningsåläggande eller särskild förvaltning (tvångsförvaltning) hyresnämnden.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.