Annons

Botkyrkabyggen sänker inkomstkrav

Botkyrka Cirka 4 700 kronor i månaden. Så mycket måste du ha över när hyran är betald för att få en lägenhet hos Botkyrkabyggen, som nu gör det lättare att klara inkomstkraven.

Botkyrkabyggen följer nu efter de  kommunala bostadsbolagen i Stockholm, Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem, Micasa och Stadsholmen, och sänker sitt inkomstkrav för att få en lägenhet.

Det tidigare kravet, att hyresgästen ska ha en årsinkomst som är tre gånger så stor som hyran, för att få en lägenhet, ändras nu till att det räcker att ha kvar 4 679 kronor när hyran är betald.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Charlotte Ekfeldt, Botkyrkabyggens affärsutvecklingschef, förklarar att 4 679 kronor är Konsumentverkets riktlinjer för vad som är rimligt att ha kvar efter att hyran är betald.

Annons

Med det tidigare kravet på en årsinkomst som är tre gånger så hög som hyran krävdes en månadsinkomst på 16 500 kronor för att få en trea som kostar 5 500 kronor i månaden. Men med de nya reglerna krävs en månadsinkost på 13 000 kronor.

– Förutom att det blir lättare att få en lägenhet är det mycket lättare att kommunicera vad du ska ha kvar när hyran är betald. Jämfört med att du ska ha en bruttoinkomst på tre gånger hyran, säger Charlotte Ekfeldt.

Annons
Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Enligt Kronofogdens riktlinjer ska ska en ensamstående person ha minst 4 679 kronor i månaden kvar att leva på när hyran är betald, för att ha en rimlig levnadsstandard, medan ett sammanboende par ska ha 7 729 kronor kvar.

Läs också Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hyresgäster riskerar klassresa – åt fel håll Svedalahem kräver höjda hyror nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.