Annons

Botkyrkabyggen vill sälja 1300 lägenheter

Botkyrka Botkyrkabyggen vill sälja alla sina lägenheter på Albyberget, totalt 1300 stycken. Det beslutet togs på senaste styrelsemötet.

Idag eller i morgon får boende på Albyberget ett brev från Botkyrkabyggen som meddelar att deras lägenheter ska säljas. Men beslutet att sälja 1300 lägenheter kritiseras av Vänsterpartiet. I ett pressmeddelande hävdar V att bostadsbolagets styrelse  inte följer kommunfullmäktiges beslut som var att sälja cirka 1000 lägenheter.  Men Bo Johansson, S, och ordförande i Botkyrkabyggens styrelse håller inte med.
– Jag tycker att 1300 lägenheter ligger inom ramen för ”cirka 1000” även om jag förstår att det blir en diskussion, säger han.

Förslaget att sälja lägenheterna på Albyberget kommer från den konsult som bolagets styrelse anlitat för att lägga fram förslag på områden som är lämpliga att säljas.
– Vi tycker det är ett bra förslag. På det sättet får vi ett mer sammanhållet förvaltningsområde. Vi ville inte heller plocka bort några hundra lägenheter från ett område, då skulle det bli diskussion om varför det blev just de områdena, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera hyresgäster har hört av sig och frågat om det inte kan få bo kvar hos Botkyrkabyggen även vid en försäljning. Bo Johansson ska se om det går att lösa.
– På något sätt ska vi försöka se till att de som verkligen inte vill byta ägare får bo kvar hos oss, säger han.

Hyresgästerna på Albyberget ska nu informeras vid tre informationsmöten, 17, 24 och 25 september.

Annons

Botkyrkabyggen arbetar nu för att anlita en konsult som ska ha ansvar för försäljningen. Bo Johansson tror att ett förslag till ny ägare kommer att presenteras i januari, februari nästa år.
– Sedan kan kommunfullmäktige ta beslut under våren, säger han.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

För att bli aktuell som köpare ställer kommunpolitikerna en rad krav. Den nya köparen ska till exempel äga och förvalta fastigheterna i minst 10 år, gå med på ombildning om hyresgästerna så önskar, jobba med energieffektivisering och inte minst ha ett eget stort bostadsbestånd.

De lägenheter som föreslås säljas ligger på Advokatbacken, Domarebacken, Fogdebacken, Notariebacken, Rådmansbacken och Tingsvägen.

Annons

Pengarna från försäljningen ska användas för att renovera övriga lägenheter. Av bolagets 12 000 lägenheter är 9 000 byggda under miljonprogramsåren 1965-1975 och måste totalrenoveras de närmaste åren.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.
Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.