Annons

Boultbee-försäljningar kan avgöras i hyresnämnden

Stockholm Ska fastighetsbolaget Boultbees försäljning av de 900 lägenheterna i Fältöversten och Ringen godkännas? På torsdag ska exploateringsnämnden i Stockholms stad ta ställning till de två affärerna.

Tjänstemännen på exploateringskontoret vill att de två affärerna ska prövas. Säger även politikerna i nämnden nej till att godkänna affärerna, så går ärendena sannolikt vidare till hyresnämnden som då får avgöra om de är förenliga med lagstiftningen.

Boultbee har, som Hem & Hyra berättade i förra veckan, tänkt sälja lägenheterna i Fältöversten och Ringen via dotterbolag för att slippa 380 miljoner kronor i skatt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningen säger i sitt yttrande nej till affärerna och vill att de ska prövas i hyresnämnden.

Moderaten Joakim Larsson, ordförande i exploateringsnämnden, säger till Dagens Nyheter att deras ambition är att godkänna försäljningen.

Annons

– Men vi ska pröva det här noggrant, säger han.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Nämnden har tidigare sagt nej till två liknande affärer, där fastigheter ska säljas till bostadsrättsföreningar, men via dotterbolag.

De två fallen gäller fastigheterna Alnen 1 och Blåsut 2 som nu ägs av bolaget Kilpatrick Stockton Advokat AB. Dessa ärenden har gått vidare till hyresnämnden för prövning.

Annons

Exploateringskontoret menar i sitt förslag till yttrande i frågan att det uppenbart att försäljningen är tänkt att gå via två nybildade aktiebolag enbart för att säljaren ska slippa skatt. Och att de nybildade bolagen inte har för avsikt att förvalta fastigheterna, utan bara sälja dem vidare.

Läs ocksåHyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Enligt lagstiftningen ska affärer där fastigheter används som handelsvara för att tjäna så mycket pengar som möjligt i möjligaste mån förhindras, påpekar exploateringskontoret.
Tjänstemännen hänvisar dessutom till ett liknande ärende i Traneberg i fjol där hyresnämnden inte gav förvärvstillstånd i en affär med samma upplägg.

Läs också Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.