HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boxholmshus vill höja hyran

Boxholm Kommunala Boxholmshus vill höja hyran med 1,5 procent från 1 april. Bland annat är det ökade kostnader för reparationer och underhåll som ligger bakom kravet.
Foto: Jakob Kindesjö
Boxholmshus yrkar på en hyreshöjning på 1,5 procent.

– Vår uthyrning har ökat och det ställer större krav på renovering, säger Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Till skillnad mot för några år sedan har bolaget inga lägenheter som står tomma. Det betyder att hyresintäkterna har ökat, men också kostnaderna, förklarar han.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

– Tapeter som är dåliga eller kanske bara omoderna behöver bytas.

Boxholmshus har också stora projekt som hyresgästerna kanske inte märker lika mycket av på gång. Bland annat läggs fjärrvärmenätet om på Dalgårdsgatan och olika tekniska installationer i undercentraler byts ut. Bland annat installeras nya värmeväxlare. Det är åtgärder som ska löna sig på sikt men som kostar en hel del just nu, enligt Fredrik Noaksson.

– Det är arbetet omfattar 200 lägenheter. Vi tar det i etapper utspritt över flera år. Första etappen är färdig.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Allmänna kostnadsökningar för till exempel byggtjänster och löner bidrar också till att bolaget bedömer att man behöver höja hyrorna, förklarar han.

1,5 procent skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 75 kronor dyrare.

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg vill i dagsläget inte kommentera kravet.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Jag har fått underlag från bolaget men inte hunnit sätta mig in i det ännu, säger han.

Boxholmshus äger och förvaltar drygt 600 lägenheter.

Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Så kämpar Pia-Marie och Inga mot sina sjuka mammors skyhöga hyror: "Chockhöjning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.