Annons

Dalavärdar säger nej om du saknar borgensman

Dalarna Två hyresvärdar i Dalarna säger nej till den som saknar fast anställning. Du får dock hyra om du kan skaffa en borgensman.
Masmästaren, med lägenheter bland annat i Falun, kräver inte fast anställning och hyr ibland ut till dem med försörjningsstöd eller a-kassa. Foto: LENA MATTSSON

Hem & Hyra har frågat företrädare för 100 kommunala och privata bostadsföretag i regionerna Mitt, där Dalarna ingår, och Aros-Gävle om deras uthyrningsregler.

Bornord, som har 270 lägenheter i Borlänge och Rivella som har 728 lägenheter i Krylbo, hör till de bolag som varken hyr ut till den som saknar fast anställning, lever på försörjningsstöd eller a-kassa. Men många av deras hyresgäster gör just det men de har någon, en släkting eller vän, som gått i borgen för dem, alltså lovat betala om hyresgästen själv inte klarar det.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Båda bolagen tar kreditupplysning på den som ställer upp som borgensman.

– Vem som helst kan vara borgensman men vi kontrollerar att den som borgar har inkomster så att den klarar både sin egen försörjning och ytterligare en hyra om hyresgästen inte skulle klara att betala sin hyra, säger Agneta Olsson på Rivella.

Rivella godkänner också en hyresgäst som socialkontoret står på kontraktet för. 

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Om jag har a-kassa kan min pensionerade mamma borga?

– Det går bra så länge som du inte vill ha en väldigt stor, alltså dyr, lägenhet eller om din mamma har låg pension. Vi är inte stenhårda och brukar sällan säga nej, men samtidigt måste vi ju ha in hyrorna, säger Roger Johansson, vd för Bornord.

Annons

Inget av de 15 kommunala bostadsföretagen i Dalarna kräver att hyresgästerna ska ha fast anställning. Hälften av dem, sju stycken, säger ja till hyresgäster som lever på a-kassa eller försörjningsstöd utan vidare krav; Tunabyggen i Borlänge, Orsabostäder, Säterbostäder, Leksandsbostäder, Norra Dalarnas Fastighets AB i Älvdalen, Gamla Byn i Avesta och Hedemorabostäder.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

De övriga åtta ställer krav på borgensman eller andra villkor för att hyra ut till dem som har a-kassa eller försörjningsstöd, se tabellen nedan.

Marianne Svensson i Karlskoga är vice ordförande i region Mitt. Hon är inte förvånad över svaren i Hem & Hyras enkät:

– Generellt sett har vi känslan att de privata hyresvärdarna väljer hyresgäster på ett annat sätt.

Vad innebär det för hyresgästerna att det är så här?

– Det betyder att vissa hyresgäster inte kan flytta dit de vill för att de inte lever upp till kraven. Men det betyder också, om man ska vara riktigt krass, att man skickar över ansvaret att fixa bostäder på de kommunala bostadsföretagen.

Annons
Bostadsföretag Hyr ut till den som har a-kassa  Hyr ut till den som har försörjningsstöd
Kopparstaden Ja Ibland
Ludvikahem Ja på vissa villkor Ja
Bärkehus Ja på vissa villkor Ja med borgensman
Morastrand Ja Ja efter kontroll
Malungshem Ja Ja om inga hyresskulder finns
Vansbrohem Ja Ja med borgensman
Rättviksfastigheter Ja Ibland
Gagnefsbostäder Ja Nej

De privata bostadsföretag i Dalarna, förutom Bornord och Rivella som ingått i undersökningen är Dalercarlia Fastighets AB/HSB i Dalarna, Masmästaren och Skoglunds. 

Dalaecarlia svarar att de kräver fast anställning men även hyr ut till dem som har a-kassa och försörjningsstöd.

Masmästaren kräver inte fast anställning och anger att det varierar om de hyr ut till dem med försörjningsstöd och att de ibland hyr ut till dem med a-kassa.

Skoglunds svarar att de inte kräver fast anställning men varken hyr ut till dem med försörjningsstöd eller a-kassa.

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.