Annons

Bröderna fick inte dela på hyreskontraktet

Järfälla Bröderna Carlsten trodde att de hade fått en trea av Järfällahus. Tillsammans uppfyllde de inkomstkraven. Men glädjen blev kortvarig, bolaget ser helst bara en person per kontrakt.

Bröderna Björn och Tomas Carlsten var glada i måndags, de hade längst kötid på en trea hos Järfällahus via bostadsförmedlingen. Hyran för trerummaren låg på 7 100 kronor och tillsammans skulle de uppfylla inkomstkravet. Men glädjen blev kortvarig. Hyresvärden Järfällahus tillåter inte två bröder på ett hyreskontrakt.

– Tillsammans uppfyllde vi inkomstkravet, vi hade också möjlighet att använda våra föräldrar som borgenärer om det skulle behövas. Men jag fick uppfattningen att det skulle vara meningslöst när jag pratade med bostadsförmedlingen, säger Björn Carlsten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tomas och Björn bor fortfarande hos sina föräldrar medan de läser vidare på högskola. Tillsammans har de sökt lägenhet i några månader för att öka möjligheterna att hitta något eget.

– Det borde vara tydligare med vad som gäller, dessutom är reglerna dåliga om det inte finns någon flexibilitet, säger Tomas Carlsten.

Katharina Arvidsson är ansvarig för uthyrningsavdelningen på Järfällahus. Hon tycker att situationen är olycklig.

Annons
Läs ocksåVar i akut behov av bostad – nekades lägenhet på grund av jobbyteJohn Mattson Örby

– Det är sällan vi tar med medsökanden på ett hyreskontrakt utom när det gäller sambos med barn, när det finns en gemensam försörjningsplikt. Det finns andra bostadsbolag som aldrig har två hyresgäster på ett kontrakt, och sen finns det andra som har kompisboende och är mer generösa.

Orsaken till Järfällahus policy är att det kan bli trassligt om en av hyresgästerna senare vill säga upp sig.

– Då måste vi göra en ny inkomstprövning, dessutom finns det en risk att man sätter sådant här i system, för att dela med sig av sin kötid, säger Katharina Arvidsson.

Läs ocksåPeter nekades drömlägenhet – Bostadsförmedlingen drog tillbaka annonsenPeter hade tackat ja till en lägenhet med 3,5 rum på Sankt Paulsgatan på Södermalm i Stockholm. Men sedan fick han veta att han som egenföretagare inte kunde bli godkänd som hyresgäst.

Borde inte det framgå tydligare i annonsen på bostadsförmedlingen?

Annons

– Absolut, vi vill inte lura någon att åka på våra visningar, vi ser över vår uthyrningspolicy kontinuerligt, och det här är kanske en sådan sak vi kommer att titta på framöver.

Björn Carlsten tycker ändå att systemet är konstigt.

– Om de är oroliga för att få in själva hyran är ju en parrelation knappast säkrare än att två syskon bor ihop? Framöver ska jag ringa och höra med hyresvärden innan jag går på visning. Det blir konstigt att åka tvärs över halva stan för att titta på en lägenhet man inte är aktuell för. Den här informationen fanns ju inte i själva annonsen.

Läs också Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn Ombildning i Järfälla godkänd – trots frågetecken Järfällahus granskar sin egen ombildning – "trovärdigheten kan ifrågasättas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.