HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Byggstart för 51 bostäder

Sundsvall Idag skrider grävskoporna till verket. Startskottet har gått för Mitthems nya byggprojekt Hermes. Om drygt ett år ska de två fyravåningshusen stå klara.
Foto: Åsa Eriksson
Mitthems vd Marie Selin symbolstartade bygget av Hermes igår genom att ta "det första spadtaget" med en guldspade.

Det handlar om två hus med totalt 15 ettor och 36 tvåor mitt i stan, på Södermalm, i korsningen Skolhusallén/Nygatan.

Lägenheterna är tänkt att attrahera de som vill bo litet och centralt.
Alla lägenheter får balkong eller uteplats, ekparkett i alla rum, kakel och klinker i badrummet och tillgång till egen tvättmaskin i bostaden.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

– Läget är centralt och fint, här bygger vi ettor och tvåor för mindre hushåll som kommer att bli mycket attraktiva, säger Marie Selin, vd för Sundsvalls allmännyttiga bostadsbolag Mitthem.

Hyrorna är redan färdigförhandlade med Hyresgästföreningen och kommer att ligga på mellan 1 623 och 1 694 kronor per kvadratmeter och år.

Annons

Det innebär att ettorna på 35 kvadratmeter landar på 4 940 kronor i månadshyra och tvåorna på 45 kvadratmeter hamnar på 6 085 kronor per månad.
Kostnader för den egna el- och vattenförbrukningen ingår inte i hyran utan läses av individuellt och betalas av hyresgästen.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Mitthem var först ut i landet med att bygga ett Kombohus Plus enligt SABO:s koncept – ett prispressat och billigare husbyggaralternativ med nationell ramupphandling. Vapelhöjden på Skönsmon med 37 lägenheter invigdes våren 2015 och var startskottet för Mitthems plan att nyproducera 500 lägenheter till år 2021.

– Mitthem har under 18 månader färdigställt 235 lägenheter och parallellt med det arbetet jobbat fram en betydande projektportfölj för kommande nyproduktion, säger Marie Selin.

Nya projektet Hermes, som symbolstartades igår med ett första spadtag, är ett SABO-hus av modellen Kombohus Mini.

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Mitthem har ansökt om statligt investeringsbidrag på 10 miljoner för Hermes.
Men ett av kraven för att få det beviljat är att bygget inkluderar en trerummare. Vilket inte Hermes uppfyller eftersom det bara består av ettor och tvåor.

Men Marie Selin hoppas ändå på att få igenom ansökan.
– Ja, det finns en möjlighet att vi kan kringgå det kravet, säger hon.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.