Annons

Byggstart för 51 bostäder

Sundsvall Idag skrider grävskoporna till verket. Startskottet har gått för Mitthems nya byggprojekt Hermes. Om drygt ett år ska de två fyravåningshusen stå klara.
Foto: Åsa Eriksson
Mitthems vd Marie Selin symbolstartade bygget av Hermes igår genom att ta "det första spadtaget" med en guldspade.

Det handlar om två hus med totalt 15 ettor och 36 tvåor mitt i stan, på Södermalm, i korsningen Skolhusallén/Nygatan.

Lägenheterna är tänkt att attrahera de som vill bo litet och centralt.
Alla lägenheter får balkong eller uteplats, ekparkett i alla rum, kakel och klinker i badrummet och tillgång till egen tvättmaskin i bostaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Läget är centralt och fint, här bygger vi ettor och tvåor för mindre hushåll som kommer att bli mycket attraktiva, säger Marie Selin, vd för Sundsvalls allmännyttiga bostadsbolag Mitthem.

Hyrorna är redan färdigförhandlade med Hyresgästföreningen och kommer att ligga på mellan 1 623 och 1 694 kronor per kvadratmeter och år.

Annons

Det innebär att ettorna på 35 kvadratmeter landar på 4 940 kronor i månadshyra och tvåorna på 45 kvadratmeter hamnar på 6 085 kronor per månad.
Kostnader för den egna el- och vattenförbrukningen ingår inte i hyran utan läses av individuellt och betalas av hyresgästen.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Mitthem var först ut i landet med att bygga ett Kombohus Plus enligt SABO:s koncept – ett prispressat och billigare husbyggaralternativ med nationell ramupphandling. Vapelhöjden på Skönsmon med 37 lägenheter invigdes våren 2015 och var startskottet för Mitthems plan att nyproducera 500 lägenheter till år 2021.

– Mitthem har under 18 månader färdigställt 235 lägenheter och parallellt med det arbetet jobbat fram en betydande projektportfölj för kommande nyproduktion, säger Marie Selin.

Nya projektet Hermes, som symbolstartades igår med ett första spadtag, är ett SABO-hus av modellen Kombohus Mini.

Annons
Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Mitthem har ansökt om statligt investeringsbidrag på 10 miljoner för Hermes.
Men ett av kraven för att få det beviljat är att bygget inkluderar en trerummare. Vilket inte Hermes uppfyller eftersom det bara består av ettor och tvåor.

Men Marie Selin hoppas ändå på att få igenom ansökan.
– Ja, det finns en möjlighet att vi kan kringgå det kravet, säger hon.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.