HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Carnegie letar ny köpare i Hammarkullen

Göteborg Försäljningen av Bredfjällsgatan och Gropens gård gick i stöpet. Nu lovar Graflunds och deras ägare D. Carnegie att fortsätta renoveringarna. Samtidigt letar man efter nya köpare.

Sedan 2011 har D. Carnegie & co, genom dotterbolaget Graflunds, varit ägare till 890 lägenheter i Hammarkullen i Göteborg. Det rör sig om åtta höghus på Bredfjällsgatan och ett antal trevåningshus på Gropens gård, de flesta av dem mycket nedslitna. Graflunds har under åren fått mycket kritik för sitt sätt att sköta området.

I våras kom beskedet att hela beståndet skulle säljas för närmare en halv miljard kronor. Köpare var nystartade företaget Real Holding och affären skulle innebära en vinst på 24 miljoner kronor för Carnegie.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

I juli visade det sig dock att Real Holding inte lyckats skaffa fram pengarna som behövdes.  Affären gick i putten och Graflunds/Carnegie kvarstår som ägare.

Till Hem & Hyra säger nu Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & co, att planen nu är att försöka hitta en ny köpare. Under tiden kommer dock bolaget att fortsätta den renovering av balkonger och fasader som inletts tidigare.

– Vi räknar med att få tillbaka pengarna för arbetet när vi säljer, så renoveringsprogrammet fortsätter, säger Ulf Nilsson.

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Många av lägenheterna har stora problem med fukt, mögel och bristande ventilation, och i våras fick bolaget ett åtgärdsförläggande av miljöförvaltningen om detta. Även den renoveringen ska fortsätta under hösten, lovar Nilsson.

Annons

– Vi hade förbundit oss att slutföra den oavsett om affären blivit av eller inte.

Ulf Nilsson säger även att det redan finns flera andra bolag som visat intresse. Framöver kommer det att bli auktion där området säljs till högstbjudande.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

– Men jag utgår från att vi kvarstår som ägare året ut, även om det inte är något jag kan garantera. Vi har ingen brådska, vi gör ju ett driftsnetto på området varje månad, säger Ulf Nilsson.

Att spekulera i nedslitna miljonprogramsområden har på senare åren blivit en het affärsidé bland vissa privata bostadsbolag. Man köper billigt, genomför större eller mindre renoveringar, och säljer sedan till ett bättre pris.

– Vår affärsidé är att köpa gamla bestånd med renoveringsbehov och renovera upp dem. Det är lätt att finansiera och en säker investering. Det är ingen risk att det blir tomma lägenheter, eftersom det råder bostadsbrist i hela landet. Inte minst i Göteborg, säger Ulf Nilsson.

Annons

LÄS MER:

Bostäder för en halv miljard säljs i Hammarkullen

Fastighetsköp i Hammarkullen blir inte av

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.