HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Chockhöjt vattenpris i Nyköping

Nyköping Nyköpings kommun chockhöjer vattenavgiften med tio procent. Hyresgästföreningen befarar att det slår hårt på hyrorna. ”Förkastligt”, säger ordföranden Anne-Marie Karlsson.
Nyköpingsborna får betala tio procent mer för vattnet efter årsskiftet. Även fjärrvärmen och renhållningen blir dyrare. Foto: MATS JONSSON.

Det är i sin budget för 2017 som Nyköpings kommun aviserar att det ska bli höga taxehöjningar för vatten, värme och renhållning.

För VA-taxan (vatten och avlopp) handlar det om rena chockhöjningen, nämligen med tio procent i ett enda steg.

Läs ocksåVattenbristen kan ge dig rätt till sänkt hyra

Priset för fjärrvärmen höjs med 2,4 procent och för renhållningen med två procent.

De höjda avgifterna kan nu komma att föras direkt vidare till hyresavierna, så att det i slutändan blir hyresgästerna som får betala.

Hyresgästföreningen har räknat ut att den enskilde hyresgästen riskerar att få betala med tio kronor per kvadratmeter, eller 650 kronor per år för en lägenhet på 65 kvaratmeter.

Läs ocksåNorberg är dyrast och Köping billigast

– Det är förkastligt att chockhöja taxorna så här mycket. Det går ut över hyresgästerna som får betala med högre hyror för att kommunen inte kan sköta sin ekonomi, säger Anne-Marie Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Östra Sörmland. 

Hyresgästföreningen har inför årets förhandlingar gått ut och sagt att man förväntar sig generellt låga hyreshöjningar till följd av fastighetsbolagens goda ekonomiska situation. I de förhandlingar som har avslutats runt om i landet har detta också infriats.

Nu riskerar hyrorna i Nyköping höjas betydligt mycket mer till följd av kommunens taxehöjningar.

Läs ocksåEnorm skillnad i pris för vatten och avlopp

– Hyresgästerna förtjänar inte att få betala för att kommunen höjer sina taxor oskäligt mycket. Det är kommunens skyldighet mot sina invånare att hålla taxorna på en jämn nivå, säger Anne-Marie Karlsson.

 

Läs också Tommy vill stoppa onödan Uddevallahem vill införa personlig vattennota

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.