Annons

Chockhöjt vattenpris i Nyköping

Nyköping Nyköpings kommun chockhöjer vattenavgiften med tio procent. Hyresgästföreningen befarar att det slår hårt på hyrorna. ”Förkastligt”, säger ordföranden Anne-Marie Karlsson.
Nyköpingsborna får betala tio procent mer för vattnet efter årsskiftet. Även fjärrvärmen och renhållningen blir dyrare. Foto: MATS JONSSON.

Det är i sin budget för 2017 som Nyköpings kommun aviserar att det ska bli höga taxehöjningar för vatten, värme och renhållning.

För VA-taxan (vatten och avlopp) handlar det om rena chockhöjningen, nämligen med tio procent i ett enda steg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Priset för fjärrvärmen höjs med 2,4 procent och för renhållningen med två procent.

De höjda avgifterna kan nu komma att föras direkt vidare till hyresavierna, så att det i slutändan blir hyresgästerna som får betala.

Hyresgästföreningen har räknat ut att den enskilde hyresgästen riskerar att få betala med tio kronor per kvadratmeter, eller 650 kronor per år för en lägenhet på 65 kvaratmeter.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det är förkastligt att chockhöja taxorna så här mycket. Det går ut över hyresgästerna som får betala med högre hyror för att kommunen inte kan sköta sin ekonomi, säger Anne-Marie Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Östra Sörmland. 

Hyresgästföreningen har inför årets förhandlingar gått ut och sagt att man förväntar sig generellt låga hyreshöjningar till följd av fastighetsbolagens goda ekonomiska situation. I de förhandlingar som har avslutats runt om i landet har detta också infriats.

Nu riskerar hyrorna i Nyköping höjas betydligt mycket mer till följd av kommunens taxehöjningar.

Läs ocksåOm varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procentEn kvinna i ett kök med vattenkranen på.

– Hyresgästerna förtjänar inte att få betala för att kommunen höjer sina taxor oskäligt mycket. Det är kommunens skyldighet mot sina invånare att hålla taxorna på en jämn nivå, säger Anne-Marie Karlsson.

Annons

 

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende" Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.