Annons

Coronakrisen: svårare att få hjälp som hyresgäst

Nyheter Runt om i landet stänger nu hyresvärdar sina kontor och hyresgäster uppmanas att enbart kontakta värden i akuta fall. Den regionala bostadsförmedlingen i Skåne, Boplats Syd, meddelar att en del fastighetsägare ställer in sina lägenhetsvisningar.

Trapphus i landets hyresfastigheter fylls nu med lappar och plakat med information från hyresvärdarna: tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk och begränsa sociala kontakter. I Göteborg har Framtidskoncernens gått ut brett till alla sina sammanlagt 140 000 hyresgäster genom webbplatser, i trapphus, digitala nyhetsbrev och sociala medier med smittskyddsinformation.

– I en sån här situation måste vi alla hjälpas åt, säger Katrin Amgarth, informationschef på Familjebostäder och tillfälligt kommunikationsstöd för hela Framtidenkoncernen, i ett pressmeddelande.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men många bolag nöjer sig inte med det. I hela landet stänger nu hyresvärdar ned sina kontor i ett försök att stoppa smittspridningen. Dessutom uppmanas hyresgäster att enbart höra av sig i absolut akuta fall, i ett försök att minimera bolagens hembesök.

Rosengård fastigheter i Malmö informerar hyresgäster. De har också stängt sitt kontor för kundbesök.

Kommunala LKF i Lund, med 10 000 lägenheter, har stängt både sitt centrala kundcenter och sina områdeskontor till vidare. Orsaken är att man vill skydda sina anställda. Hyresgäster får enbart hjälp via bolagets digitala kanaler och telefon. Dessutom ställs alla lägenhetsvisningar in. En särskild krisledningsgrupp har möten varje dag för att snabbt kunna ta nya beslut.

– Vi gör en omvärldsbevakning som alla andra och anpassar oss efterhand efter situationen. Vi vill minimera de fysiska besöken och hänvisar därför till digitala kanaler. Men underhåll kring fastigheterna gör vi fortfarande. Som att städa gårdarna, säger Linda Haddemo, kommunikationschef på LKF.

Läs ocksåSå smittsamt är coronaviruset i lägenhetshus

Kan den som felanmäler en droppande kran fortfarande få hjälp?

– Ja, man kan fortfarande felanmäla men vi har bett våra kunder att fundera en extra gång på om man verkligen behöver hjälp just nu. Ett löst dörrhandtag kanske inte prioriteras i det här läget, säger Linda Haddemo.

Annons
Det kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, ställer in lägenhetsvisningar och stänger sina kontor för besökare.

Kommunala Skurupshem vädjar till sina hyresgäster att inte besöka bolagets kontor utan höra av sig via telefon eller mejl. Ystadbostäder har stängt sin kundmottagning och meddelat att man enbart åtgärdar akuta felanmälningar. Den som flyttar ut och måste lämna tillbaka nycklar ska göra det i en särskild nyckelbox.

På den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd i Malmö har man gått ut med information om att flera hyresvärdar ställer in lägenhetsvisningar. Det samma gäller en del hyresvärdar i Stockholm, enligt Bostadsförmedlingen där. Lägenhetssökande hos Boplats Syd får i stället ta ställning till om man vill tacka ja till en lägenhet enbart genom att titta på en ritning över planlösningen.

Hem & Hyra har berättat om ABK, det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad, och deras striktare regler. Även där uppmanas hyresgäster att inte anmäla fel om dessa inte är akuta. Och innan personal går in i lägenheter kommer de att fråga om symptom och resor. Att ta i hand bannlyses också.

Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.

Men på det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö, med 23 000 lägenheter och 60 000 hyresgäster, jobbar man under veckan på som vanligt. Inga kontor är stängda för närvarande, men bolaget har avsatt en grupp som arbetar med frågan på heltid. MKB har skickat ut information om hur man skyddar sig mot viruset till alla hyresgäster.

– Vi jobbar som vanligt och följer Folkhälsomyndighetens råd. Men vissa saker ändra sig ganska snabbt. Detta är alltså en bild som gäller just nu, meddelar Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Även på kommunala Kfast i Eskilstuna pågår verksamheten. Kontoren är öppna, personalen är på plats och lägenhetsvisningar sker som planerat.

– Men vi följer händelseutvecklingen noga och är beredda att omprioritera om läget ändras, säger HR-chefen Sandra Råsberg.

Annons
Läs ocksåCoronaviruset kan leda till lägre hyreshöjningar

Här hittar du ytterligare information om coronaviruset:

Krisinformation.se

Folkhälsomyndigheten.se

Socialstyrelsen.se

Polisen.se

Fakta: Sjukdomen Covid-19

Sedan december 2019 sprids i Kina ett nytt coronavirus. Sjukdomen som viruset orsakar har fått namnet covid-19. De allra flesta blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation.

Viruset överförs genom kontakt med en sjuk person eller när denna hostar eller nyser, så kallad droppsmitta. Du har en ökad risk för smitta om du har varit i ett område med smittspridning eller varit i nära kontakt med någon som är smittad med det nya coronaviruset.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Corona i Hyressverige
Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Dömde skattefuskarens förklaring - ville lura till sig ett lägenhetskontrakt Ljög om jobb – döms till böter för lägenhetsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.