Annons

Därför tappar norra Skåne medlemmar

Skåne Hyresgästföreningen i norra Skåne hade medlemstapp förra året. I år vill man vända den negativen trenden och nå över 44 000 medlemmar.
Foto: Gry Ellebjerg
– Det slutna samhället och människors oro över att lämna ut sina uppgifter är två utmaningar vi måste förhålla oss till, säger Johan Perup, enhetschef för medlemsrekrytering vid Hyresgästföreningen i norra och södra Skåne.

Förra året minskade Hyresgästföreningen med totalt 2 750 medlemmar (läs mer om det här). Region södra Skåne är en av de regioner som går mot trenden och ökade med 36 medlemmar. Orsaken förklaras med inlånad rekryteringspersonal.

I norra Skåne är läget ett annat. Förra året tappade regionen 519 medlemmar. Det är det sämsta resultat sedan 2011. Orsaken till tappet är främst sjukskrivningar och svårigheter att anställa nya rekryterare. Men även föreningens tvåveckors kampanj mot marknadshyror spelar in. Då försvann 8 värvningsdagar och cirka 340 förlorade nya medlemmar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det finns fler förklaringar.

– Det har blivit tuffare att värva, säger Johan Perup, enhetschef för medlemsrekrytering både i södra och norra Skåne.

Annons

– Det blir allt vanligare med grindsamhällen vilket gör det betydligt svårare för oss att komma in i hushållen. Det kommunala bostadsbolaget i Malmö är föredömligt som har lämnat ut taggar så att vi kan komma in i deras fastigheter. Men alla fastighetsägare är långt ifrån lika generösa.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

Ett annat problem enligt Johan Perup är att hyresgäster inte öppnar sina dörrar lika ofta som tidigare. Man är inte heller lika pigg på att lämna ut bankuppgifter och personnummer.

– Det slutna samhället och människors oro över att lämna ut sina uppgifter är två utmaningar vi måste förhålla oss till.

Hyresgästföreningen ser nu över medlemsrekryterarnas anställningsform. I dag är deras löner provisionsbaserade vilket gör det svårt att anställa ny personal. Ett annat problem är medlemsrekryteringarnas många sjukskrivningar.

Annons
Läs ocksåFalsk "Sara" lurade Pablo på 27 000 kronor – låset var utbytt i lägenheten han skulle hyraEn man i glasögon och keps sitter utomhus på en trappa.

– Våra medlemsrekryterare träffar mycket folk. De kan skaka hand med 150 personer på en arbetsdag. Det är klart att de är extra utsatta för sjukdomar. Nu ser vi även över andra möjligheter att värva medlemmar som exempelvis riktade kampanjer.

 

Fakta: Medlemsutveckling

Antalet medlemmar i södra Skåne 2018 var 41 127. Målet för 2019 är att nå över 41 200 medlemmar. Antalet medlemmar i norra Skåne 2018 var 43 454. Målet för 2019 är över 44 000 medlemmar.

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.