HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen tappar 2750 medlemmar

Nyheter Hyresgästföreningen minskade med 2 750 medlemmar ifjol. Störst är minskningen i Västra Sverige och Stockholm.
Tungt i största städerna. Hyresgästföreningen minskar i riket i stort. Störst är tappet i regionerna Västra Sverige och Stockholm. Där har ordförande Marie Linders organisation förlorat tusentals medlemmar.

Efter flera år av obruten uppgång så minskade Hyresgästföreningen under fjolåret. Vid årsskiftet så hade organisationen tappat 2 756 medlemmar jämfört med ett år tidigare. Störst är minskningen i Västra Sverige, där bland annat Göteborg ingår. Efter att ha varit en de regioner som ökat mest så backar Västra Sverige med drygt 2 100 medlemmar. Även region Stockholm minskar med närmare 1 700 medlemmar.

För den största ökningen svarar regionerna Norrland och Mitt som ökar med 867 respektive 844 medlemshushåll. Region Sydost ökar också för åttonde året i rad.

Läs ocksåHyresgästföreningen växer med 600 medlemmar

Victoria Sjöblom, medlemsstrateg på Hyresgästföreningens riksförbund, anser att det allra största förklaringen till att föreningen tappar är brist på värvare, alltså dem som rekryterar via dörrknackning i bostadsområdena.

– Det är svårt att hitta värvare. Dessutom har vi haft personal som varit sjukskrivna, säger Victoria Sjöblom.

Hon påpekar att behållargraden, det vill säga att föreningen lyckas behålla de medlemmar som värvats, är bättre än på länge. Dessutom hittar fler till Hyresgästföreningen via webben.

Läs ocksåNya medlemmar hittar föreningen via webben

I Stockholm, som minskar med närmare 1700 hushåll presenterades i slutet av året den så kallade Stockholmshyran, som vållat upprörda känslor. Det är dock för tidigt att säga något om det har påverkat medlemskåren, enligt Victoria Sjöblom.

– Vi kan inte se att det påverkat. Stockholm en av de regioner som haft allra svårast att hitta värvare, däremot är regionen bra att behålla sina medlemmar, säger hon.

I Västra Sverige, som tappat flest medlemmar, är Lennart Johansson tillförordnad chef över medlemsutvecklingen. Målet för 2018 på drygt 10 000 nya medlemmar var högt satt då flera värvare var nyanställda. I kombination med att värvare valt att sluta eller flytta till annan region under året förklarar varför föreningen inte har kunnat värva i samma takt som önskat, enligt honom. Regionen hade i början av året 10 värvare, under en längre period var man nere i 6-7 värvare.
– Givet förutsättningarna tycker jag att vi gjort ett bra jobb. Dessutom är organisationsgraden den högsta i landet och vi står oss väl när det gäller att behålla medlemmarna vilket också är en viktig målsättning, säger Lennart Johansson.

Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd

Medlemsutvecklingen 2008-2018

 

 

Läs också Coronavirus stoppar värvare – föreningen tappar medlemmar Hyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.