Annons

De får bygga för att sälja

Östergötland Kommunägda hyresvärdar som bygger bostadsrätter. Det kan bli aktuellt på flera håll framöver i Östergötland. Bland annat i Söderköping och Ydre, visar Hem & Hyras kartläggning.

Att kommunala bostadsbolag satsar på att bygga bostadsrätter är hittills ovanligt. Förra året byggde allmännyttan 124 stycken i hela landet, jämfört med de drygt 4 700 hyreslägenheter som byggdes under samma period.

– Det finns exempel där man byggt både bostadsrätter och hyresrätter för att få ihop finansieringen. Men jag skulle säga att det inte är särskilt vanligt, säger Roland Sernlind på Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett exempel i Östergötland är Stångåstaden i Linköping, som 2008 lanserade möjligheten för hyresgäster att köpa loss 49 nybyggda radhus i Ekängen. Men nu kan fler satsningar vara på gång i länet. Detta efter att flera kommunala hyresvärdar fått nya ägardirektiv efter valet.

– Vi fick en tydligare öppning från våra ägare i våras att bygga bostadsrätter och ägarlägenheter. Det är möjligt att vi kommer att utnyttja det, men inget är bestämt än, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Annons

Av länets elva kommunala bostadsbolag har i dag sju tillåtelse att bygga bostadsrätter, enligt ägardirektiven. Förutom Stångåstaden, visar Hyresbostäder och Ydrebostäder intresse för att utnyttja möjligheten. Störst intresse visar Ramunderstaden i Söderköping, som enligt ägarnas nya inriktning ska ”öppna upp för alternativa upplåtelseformer”.

Läs också

– Vi ska kunna bygga bostadsrätter eller ägarlägenheter för att kunna sälja av dem. Jag tycker att det är ett intressant och nytt grepp från ägarens sida, säger Thomas Angström, vd på Ramunderstaden.

Att bygga bostadsrätter i stället för hyreslägenheter anses mer lönsamt. För Ramunderstaden handlar det om att få in pengar för att klara ägarens krav på soliditet, hur stor del av bolagets tillgångar som är eget kapital. Bland annat kan en av etapperna i det nya hyreshusområdet Vikingavallen bli bostadsrätter.

– Ska man nyproducera nästan 100 lägenheter så kommer det sätta spår i balansräkningen. Vi kommer inte uppnå den soliditeten efter den här produktionen och då handlar det om att göra någonting, säger han.

Annons
Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Även i Ydre har det kommunala bostadsbolaget planer på bostadsrätter i det nya bostadsområdet Dalbylandet.

– Det finns möjlighet att bygga åtta lägenheter där, och det kan bli som bostadsrätter, säger Urban Tordsson, vd på Ydrebostäder.

Fakta: De får bygga bostadsrätter

Hyresbostäder: Om ett projekt är tillräckligt intressant så kan vi mycket väl tänka oss att bygga både bostadsrätter och hyresrätter. Det är bra med blandade upplåtelseformer.
Stångåstaden: Det är mer lönsamt att bygga bostadsrätter. Vi har diskuterat möjligheten, men inget är beslutat än eller är i skarpt läge.
Ramunderstaden: Vi kan inte se några nackdelar. Det skulle ge oss möjlighet att producera och sälja med vinst för att sedan bygga hyresrätter.
Ydrebostäder: Vi diskuterar möjligheten att bygga bostadsrätter, men inget är beslutat än.
Bostadsbolaget Mjölby: Vi får bygga, men vi kan hyresrätt och jobbar med det.
Platen: Möjligheten har nämnts, men det finns inget konkret projekt. Det är inget problem utifrån stadgarna.
Vadstena Fastighets AB: Det är inte aktuellt i dagsläget. Vi har brist på hyresrätter i kommunen.

Källa: Enkätundersökning, Hem & Hyra

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.