Annons

De får tillbaka överhyra

Malmö Det kan löna sig att vända sig till hyresnämnden om du bott i andra hand och betalat överhyra. Tre hyresgäster tog striden och får nu tillbaka pengar.

Hunden Theo hälsar glatt i dörren hos Daniel Lindvall, Niklas Persson och Maria Lundberg. I dag delar de en fyra på Gamla Väster i Malmö, efter att ha lärt känna varandra hos sin förra hyresvärd, där de hyrde var sitt rum. Deras gemensamma hyra till lägenhetsinnehavaren låg flera tusen kronor över den ordinarie hyran för lägenheten. När de upptäckte att de betalade för mycket vände dig sig till hyresnämnden. Nu har parterna förlikts. Två av dem får tillbaka 6 000 kronor respektive 7 500 kronor medan den tredje får en hyresfri månad.

– Problemen började när vi konfronterade henne om den höga hyran, och hon valde att säga upp oss, säger Daniel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var efter att ha sett en hyresavi med den verkliga hyran som de insåg att den hyra de betalade gav kvinnan flera tusen kronor i fickan varje månad. Hon hade även hyrt ut utan lov från hyresvärden. De reagerade alla på att hyran var hög när de skrev på sina kontrakt hos kvinnan på Stenbocksgatan i Malmö.

– Jag fattade att det var för dyrt, men jag var bara glad över att ha hittat någonstans att bo. Det värsta med dagens bostadskris är att det blir så vanligt med överhyror, säger Niklas som saknade bostad när han skrev på kontraktet.

Annons

– Det enda som är bra i den här soppan är att vi lärt känna varandra så att vi nu kan driva frågan i hyresnämnden tillsammans, säger Daniel.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

På fem år har 116 hyresgäster vänt sig till hyresnämnden i Malmö med förhoppningen att få tillbaka en del av den hyra de betalt för sitt andrahandsboende. Vanligast är förlikning, i 58 fall. Vad som är en skälig hyra avgörs i varje enskilt fall, säger Susanne Björkman Ragnarson, ordförande i hyresnämnden.

– För en fullt möblerad lägenhet kan ett hyrespåslag med upp till 15 procent vara skäligt. Om det finns en förhandlad hyra utgår vi från att den är skälig. Finns det ingen förhandlad hyra gör nämnden en skälighetsbedömning av den hyra som ska gälla i avtalet, säger Susanne Björkman Ragnarson.

Annons

En ny lag om privatuthyrning av bostäder infördes i februari 2013. Den innebar att det blev svårare att få tillbaka överhyra om du hyrt en bostadsrätt.  Den nya lagen ger större frihet till den som hyr ut att sätta hyran.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Text: Johanna Jimenez, Kristina Wahlgren

Fakta: Så här gör du

Hyresnämnden kan besluta att den som hyrt ut ett rum eller en lägenhet i andra hand till oskälig hyra måste betala tillbaka överhyran. Vänd dig till hyresnämnden senast tre månader efter att du flyttat ut.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.