Annons

De flyttar till VFAB:s första nybygge på 15 år

Vadstena 15 år efter att Vadstena fastighets AB senast byggde nytt står nio radhuslägenheter klara på Drottningmarken. I en av dem bor nya Vadstenaborna Britt-Inger och Kenneth Andersson.

Kommunägda VFAB väntar fortfarande på besked från Mark- och miljööversdomstolen om arbetet med att bygga i Asylenparken kan fortsätta. Medan processen som gäller en överklagad detaljplan har pågått så har bolaget hunnit förverkliga annan nybyggnation. I området Drottningmarken i utkanten av Vadstena byggs 18 radhuslägenheter, tio treor och åtta fyror. För de första nio var inflyttningsdatum satt till den 1 november.

– Men hyresgästerna fick hämta nycklarna redan den 27 oktober. Det var ett jätteintresse, vi hade kö här utanför och klockan 11 på förmiddagen hade alla hämtat ut sina nycklar, berättar Leif Samuelsson, fastighetsansvarig på VFAB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland de otåliga hyresgästerna finns Britt-Inger och Kenneth Andersson. De har valt att sälja sitt hus i Borenshult i Motala för att bli Vadstenabor.

– Jag har alltid sagt att när vi blir äldre så vill jag flytta till Vadstena för det är en så trevlig liten stad, säger Britt-Inger.

Paret ställde sig i kö för ett par år sedan och har fått några lägenhetserbjudanden tidigare. Men det var först när de blev föreslagna en av de nya bostäderna på Drottningmarken som det kändes rätt och de beslutade sig för att ta steget.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Att flytta från en villa på 125 kvadratmeter till en lägenhet på 95 innebär förstås en utmaning.

– Men det är bra att vara tvungen att rensa bland sina saker ibland, säger Britt-Inger.

Flytten är inte helt avklarad än, men hon och maken tycker att det känns bra så här långt.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

– Vi kommer nog inte att sakna någonting. Jo, sjöutsikten kanske, säger Britt-Inger.

Grundhyran för deras fyra ligger på 9 600 kronor i månaden. De har också gjort några personliga tillval som påverkar hyran. Bland annat ska en inglasad veranda byggas framöver.

Annons

VFAB har fått statligt investeringsstöd som täcker 3,5 av de totalt 40,5 miljoner kronor som bygget kostar. Enligt vd Lars Larenius ger det en månadshyra som är 2 000 kronor lägre än den hade varit utan bidraget.

Britt-Inger och Kenneth tycker att nivån är okej, men är tveksamma till om de hade velat betala den hyra som varit aktuell utan det statliga bidraget.

De resterande nio lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara i slutet av januari. VFAB har också börjat planera för ytterligare en etapp, som kommer att bestå av lägenheter i parhus.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.