HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De odlar gemenskap i Brunnsbo

Göteborg Med gemensamma krafter har hobbyodlare i Brunnsbo byggt upp en kollektiv trädgård i sommar. Med kommunens hjälp kan den snart växa ännu mer.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Klara Nilsson och Junling Lidholm har varit med sedan starten i våras. Bakom initiativet ligger Brunnsbo trädgårdskollektiv, ett 30-tal odlingssugna personer med anknytning till området.

På den gamla grusplanen mellan Balladgatan och Rimsmedsgatan i Brunnsbo har det under sommaren vuxit fram en trädgård. Här får vem som helst vara med och påta efter bästa förmåga.

Bakom initiativet ligger Brunnsbo trädgårdskollektiv, ett 30-tal odlingssugna personer med anknytning till området. Klara Nilsson bor ett stenkast bort och har varit med från starten i våras.

Läs ocksåLök och potatis är lycka på lotten

– Vi vill inte bara odla utan lära känna våra grannar och ha en plats att umgås. Och vi har lyckats rätt bra med att få en grupp med olika åldrar och kulturer. Men vi skulle behöva lite fler äldre i gruppen, med mer erfarenhet av odling, säger hon och skrattar.

Mot staketet prunkar blåklint, solros och ringblommor. I en kruka ståtar en mogen squash, i en annan växer pumpa. Tomatplantorna är en present från grannar med egna kolonilotter på andra sidan gångvägen. Här finns också jordgubbsplantor och lavendel.

Skörden fördelas tills vidare lite på måfå, efter arbetsinsats. Junling Lidholm nyper i några kryddbuskar och drar in doften. Hon är ofta här men bor egentligen vid Järntorget. Där går det inte att odla överhuvudtaget, säger hon.

Läs ocksåLisa blir av med halva trädgården när kommunen tar tillbaka mark

– Inte alls. Och jag har inte balkong heller. Så det här är bra.

Kommunen har också visat intresse för initiativet. Eventuellt blir det aktuellt att sätta ut större odlingslådor, eller kanske till och med gräva upp delar av grusplanen för gemensam odling på friland. Det finns också tankar om en lekyta för barn och ungdomar, så att hela planen får nytt liv.

– Då har vi tänkt att ha en låda särskilt för barn, säger Klara Nilsson. Bjuder man in så många som möjligt så kanske det minskar förstörelse och annat.

Läs ocksåStadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om

Inför hösten planerar hobbyodlarna att förkovra sig inför nästa säsong. Snart väntar en kurs i vinterodling, i väntan på nästa vår.

Fakta: Brunnsbo trädgårdskollektiv

Vill du veta mer om odlingen i Brunnsbo? Sök på Brunnsbo trädgårdskollektiv på Facebook.

Läs också Garagetaket blev värsta trädgården - två trappor upp Ida är proffs på att odla chili i lägenheten – så här gör man

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.