Annons

De rikaste får mest i rotbidrag i Södermanland

Södermanland De som tjänar mest är också de som får mest i rotbidrag. Det vill Hyresgästföreningen ändra på och kräver rotavdrag för hyresrätter.

Ju högre inkomst en person har, desto mer utnyttjar hen möjligheten till rotavdrag. Det visar statistisk från Statistiska centralbyrån, SCB, som Hyresgästföreningen Region Mitt presenterar på sin bostadssajt hurvibor.se.

2011 betalades totalt över 300 miljoner kronor ut i bidrag till att renovera, bygga om och till privatbostäder i Södermanlands län. Runt en tredjedel av dem, eller 97 miljoner, gick till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor.
33 miljoner gick till personer med mer än 600 000 kr i årsinkomst. De tjänar alltså mer än 50 000 kr i månaden.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Samtidigt som det finns enorma behov av att renovera och energieffektivisera våra stora bostadsområden väljer regeringen att lägga enorma belopp till dem som äger sina bostäder och som tjänar allra mest, säger Jennie Wiederholm, teamledare på Hyresgästföreningen i Södermanlands län. 

Totalt var det nära 24 000 personer i Södermanland som gjorde av drag för rotrenoveringar i sina deklarationer under 2011. Det motsvarar 11 procent av befolkningen över 20 år. Men både andelen som får rotavdrag och beloppen ökar med stigande inkomst.
 
–Rotavdragets utformning utgör i dag ett ensidigt gynnande av en liten del av befolkningen. Samtidigt tvingas hyresgäster flytta på grund av hyreshöjningar i samband med renovering. Hyresgästföreningen har därför sedan ROT-avdraget infördes krävt att det också ska omfatta de tre miljoner svenskar som valt att bo i hyresrätt, säger Jennie Wiederholm.

Annons
Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.