Annons

De som tjänar mest utnyttjar rotavdraget bäst

Västmanland De som tjänar mest utnyttjar rotavdraget mest, enligt statistik från SCB. 2012 gick 39 procent av rotbidragen i Västmanland till personer med en årsinkomst på över 400 000.

Totalt delades 297 miljoner kronor ut i bidrag till renovering, om- och tillbyggnad av privatbostäder i Västmanlands län under 2012. Av dem gick 39 procent till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor.
Hyresgästföreningen är kritisk och har länge drivit frågan att även hyresrätter ska innefattas av rotavdraget.

– Det här är en ineffektiv och orättvis politik. Många bostadsbolag har inte möjlighet att göra nödvändiga renoveringar och andra tvingas höja hyrorna kraftigt. Även hyresrätter måste bli berättigade till rotavdrag, säger Jens Lundberg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Siffrorna om de rotavdrag som betalats ut kommer från Statistiska centralbyrån och har ställts samman på Hyresgästföreningens webbsida hurvibor.se.

Annons

Totalt var det drygt 23 000 personer i Västmanland som gjorde rotavdrag i sina deklarationer 2012. Det motsvarar 11 procent av befolkningen över 20 år. Både andelen som får rotbidrag och beloppen ökar med stigande inkomst.

Läs mer om rotavdragen i Västmanland här

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.