Annons

De tar strid för sin hyra

Båstad Hyresgästerna i 47 lägenheter protesterar när värden vill chockhöja hyran. I dag möttes de i hyresnämnden.
De var på plats i Båstad: Erik Christensen, Ulf Jiewertz, Eva-Lisa Wirdén, Lennart Björklund och Gun Jiewertz. Foto: Petra Martinsson.

Men sammanträdet i hyresnämnden gav inga svar. Det var i alla fall den sponta reaktionen efteråt.
– Jag är verkligen inte nöjd, det var ingen udd i det som sades, varken av värden eller hyresnämnden, sa Ulf Jiewertz.

I maj fick hyresgästerna i Västra Karup, utanför Båstad, som hyr av Limhamnshus ett brev där det stod att deras hyra skulle höjas med 30 procent. Hyresgästföreningen har ingen förhandlingsordning och har därför inte varit med i hyresförhandlingar. Under nämndsammanträdet var Hyresgästföreningens jurist Alexandra Trossling ombud för ett 20-tal medlemmar. Resterande hyresgäster fick enskilt föra sin talan.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Limhamnshus fastighetschef Evert Rydells huvudargument är att hyrorna på de aktuella adresserna helt enkelt ligger lågt i jämförelse med andra liknande. Att alla ska få en 30-procentig höjning verkade han dock backa ifrån, men klargjorde inte för hyresgästerna hur det nu var tänkt. De har inte fått några andra besked än det som stod i breven.

Annons

Alexandra Trossling menade att hyrorna inte alls ligger lågt i jämförelse med hus som hon jämför med. Västra Karup är också en mindre ort med dåliga kommunikationer.

Efter cirka en timmes förhandling och en kort paus konstaterade hyresnämnden att parterna inte skulle komma fram till någon överenskommelse under dagen. Det beslutades att parterna inom en vecka ska välja ut lägenheter som nämnden sedan kan syna och jämföra, för att kunna komma fram till vad en skälig hyra är.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Hur det hela kommer att sluta är av största vikt för hyresgästerna.
– När vi fick det där brevet försvann husfriden direkt. Ingen kan kalkylera på en sådan hyresökning, säger Lennart Björklund.

Annons

Läs också:
Chockhöjning får motstånd
31 protesterar när Båstadvärd vill höja hyran

Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.