HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De vill lindra nya folksjukdomen

Gävle Ett tryggt Gävle innebär inte bara bättre belysning och fler vuxna på stan. Det handlar också om hur Gävleborna mår. Därför bildades föreningen Trygga Gävle.
Foto: Lena Mattsson
Gun Wadstedt-Östling och Carola Leijding vill göra Gävleborna och därmed Gävle, tryggare.

Gun Wadstedt-Östling och Carola Leijding startar nu i november verksamhet i lokalen Kanalen på Öster i Gävle. De ska ha öppet tre dagar i veckan och vill ge hyresgäster och andra Gävlebor en samlingspunkt och möjligheter att träffa andra.

– Ensamhet bland äldre är vår nya folksjukdom. Vi vill bryta alla former av utanförskap och alla är välkomna hit, oavsett ålder, bakgrund och situation, säger Gun som liksom Carola har ett långt arbetsliv bland människor bakom sig.

Läs ocksåFamiljedag med skata i fokus

Verksamheten drivs ideellt via deras förening Trygga Gävle, lokalhyran bjuder det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna på och de har fått stöd av projektet SNÖ, där Hyresgästföreningen är med, för att komma igång.

På Kanalen kan man fika och delta i olika aktiviteter och tanken är alltså att genom att umgås stärker människor varandra och blir tryggare.

– Trygga ungdomar blir trygga vuxna. Och den som är trygg får också mer civilkurage och kan säga ifrån i situationer där det behövs, säger Carola.

Läs ocksåFördubblad styrka – satsar på Kronoberg

Det handlar alltså om den trygghet som finns innanför ytterdörren mer än den som handlar om trasiga lampor och otuktade buskage.

Med tiden hoppas Gun och Carola kunna bilda grupper inom Trygga Gävle som kan finnas till i bostadsområdena.
De söker också samarbete med polisen, kommunens socialtjänst och Big, brottsförebyggarna i Gävle.

Innan de startade Trygga Gävle gjorde de en undersökning om vilka problem som de boende har och ensamhet bland äldre och missbruk var det som kom upp som två vanliga problem.

Läs ocksåPärlade armband en succé – överskottet går till KvinnohusetBilden visar en korg med armband och en hand där ett armband sitter runt handleden.

– Vi får se vad vi kan hjälpa till med, det finns mycket att ta itu med, säger Gun.

Läs också Dålig ventilation i nära tre år Tjejerna som vill få unga att skina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.