Annons

Diskriminering i fokus på Pridefestivalen

Nyheter I veckan är Hyresgästföreningen på plats under den årliga Pridefestivalen i Stockholm. En av frågorna som ska diskuteras är diskrimineringen av homosexuella på bostadsmarknaden.​
För första gången någonsin har Hyresgästföreningen ett eget tält under Pridefestivalen. Tältet kommer att finnas i den så kallade Pride Park, i Tantolunden på Södermalm.
Förutom information om aktuella bostadsfrågor kommer besökare även att erbjudas trygghetsvandringar till tunnelbanan från festivalområdet.
Trygghetsvandringarna sker i samarbete med organisationen Lugna Gatan och anledningen är att hbt-personer är en extra utsatt grupp i samhället, enligt Åsa Brixberg, ansvarig för Hyresgästföreningens medverkan under festivalen.
– Arrangörerna uppmanar singlar att inte gå hem själva från festivalområdet. Sedan är det vårt sätt att visa att ingen ska behöva vara rädd i det offentliga rummet, säger hon.
 
I Hyresgästföreningens tält kommer det också att finnas möjlighet för festivalbesökare att berätta om sina erfarenheter av diskriminering på bostadsmarknaden. Föreningens jurister finns på plats för att svara på besökarnas frågor.
– Vi kommer att informera om de rättigheter som gäller på bostadsmarknaden. Det går ju till exempel inte att neka någon att hyreskontrakt på grund av sexuell läggning, säger Åsa Brixberg.
En rapport från Växjö universitet som kom i våras visar att det förekommer diskriminering av homosexuella män på bostadsmarknaden.
Forskarna lät två par bestående av två män respektive en man och en kvinna söka sammanlagt 408 lägenheter.
Hyresvärdarna svarade på 56 procent av det heterosexuella parets ansökningar, motsvarande siffra för det homosexuella paret var 44 procent, enligt rapporten.
 
George Svéd är kanslichef på Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Han förklarar att myndigheten tagit emot flertalet anmälningar om diskriminering på bostadsmarknaden sedan lagen om förbud mot diskriminering infördes år 2003.
– Det handlar till exempel om hur man blir behandlad som par av hyresvärdar, säger George Svéd.
Men även om anmälningarna strömmar in tror George Svéd på Homo att mörkertalet är stort när det gäller diskriminering på bostadsmarknaden.
– Det är betydligt färre som anmäler än som faktiskt blir diskriminerade, säger George Svéd.
Stockholm Pride pågår den 30 juli-5 augusti och Hyresgästföreningen finns på plats i Pride Park den 1-5 augusti.
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.