Annons

Döden motas av inflyttning

Ängelholm I norra Skåne har 45 procent av kommunerna ett negativt födelseöverskott. Kort sagt, fler kommuninvånare dör än föds. Trots detta minskade endast en nordskånsk kommuns befolkning.

Det föds många nya invånare i Sverige, det avslöjar Statistiska centralbyråns befolkningsstatistiks (SCB) siffror för 2015. Det senaste året var Sveriges födelseöverskott 23 963 personer, samtidigt ökade rikets folkmängd med drygt 100 000 personer. I norra Skåne ser statistiken emellertid lite annorlunda ut. Faktum är att 9 av 20 kommuner har ett negativt födelseöverskott. I Båstad avled 108 personer fler än de som såg dagens ljus för första gången. I Höganäs dog 29 fler liksom överskottet av döda i Östra Göinge var 20 personer. Till listan kan även Bromölla, Hörby, Klippan, Osby, Ängelholm och Örkelljunga läggas.

Men trots att dessa kommuners invånare har en större fallenhet för att dö än att födas ses folkmängden öka. Det är endast Båstads kommun som ser invånarantalet minska. Övriga kommuner ökar, flera kraftigt. För samtidigt som 20 personer fler dör i Östra Göinge så ökar folkmängden med drygt 230 personer. I Höganäs är kommuninvånarna 312 personer fler och i Bromölla 113 personer. Orsaken stavas, inflyttning. Samtliga nordskånska kommuner ser fler personer flytta till den egna kommunen än antalet som väljer att lämna. I 16 av 20 nordskånska kommuner flyttar en majoritet av de nya invånarna in från utlandet. Endast fyra kommuner (Höör, Kävlinge, Hörby och Ängelholm) ser en majoritet av de inflyttade komma från andra delar av landet än från utlandet.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Annons
Läs också Elias och Romina tog fajten – fick ersättning för den felkonstruerade duschen Byggboom i Göteborg – Louisa är en av vinnarna Värre än väntat när Boplats granskar tillträdestider Här är tätorterna som växer mest Jakten på en adress – här är människorna som betalar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.