Annons

Värre än väntat när Boplats granskar tillträdestider

Göteborg Snabb inflytt är ännu vanligare i Göteborg än vad som tidigare rapporterats. Var fjärde lägenhet på Boplats har tillträde om mindre än en månad. Det visar sajtens statistik. Följden blir dyra flyttar för hyresgästerna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om hur vanligt det är med korta tillträdestider i Göteborg.

När bostadsbolagen lägger ut annonser i ”sista minuten” är det hyresgästerna som betalar. Tackar du ja till en lägenhet med inflyttning om två veckor så innebär det i regel att du får betala dubbla hyror i tre månader, innan uppsägningen av din gamla lägenhet gått igenom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Gabriel Södersten

– Det är respektlöst. De vet att människor kommer att tacka ja ändå, och det utnyttjar de, sade Gabriel Södersten till Hem & Hyra i mars.

Hans familj är en av dem som fått betala tre dubbelhyror, trots att de flyttade från en Poseidon-lägenhet till en annan som ägs av samma bolag.

Hem & Hyra gick igenom alla annonser som den 19 mars låg ute på Boplats Göteborg, sajten där alla kommunala och vissa privata värdar i Göteborg lägger ut lediga lägenheter.

Läs ocksåDärför fick Ingemar betala dubbel hyra när hyresvärdarna sölade

Då hade 17 procent av lägenheterna tillträde i april.

Annons

Sedan dess har Boplats Göteborg själva gjort en sammanställning över tillträdestiderna under det första kvartalet 2021. Det visar sig att 25 procent av lägenheterna som förmedlades under januari till mars hade tillträde inom en månad.

Dagarna räknas från att lägenheten publiceras på Boplats till inflyttningsdagen. Det skriver Boplats vd Maria Meyer-Martins i ett mejl.

Läs ocksåFelaktiga annonser och långsam hantering bakom korta tillträden
Maria Meyer-Martins

– Räkna med att lägenheterna är publicerade i cirka fem dagar, sen jobbar vi i sju dagar i genomsnitt och hyresvärden i snitt 15 dagar tills kontrakten är signerade. Så räkna med ungefär tre veckor för själva förmedlingen, skriver Maria Meyer-Martins.

Hon tillägger att det kan gå snabbare ibland, men att detta är genomsnittliga förmedlingstider.

–  Det som tar tid är att kalla till visning (just nu digital sådan) samla in svar efter visningen, ta referenser och samla in nödvändiga intyg. Sedan ska hyresvärden skicka kontrakt, skriver Maria Meyer-Martins.

Annons

Ingemar Tigerberg i Lundby är en av hyresgästerna som Hem & Hyra pratat med i sin tidigare granskning. Hans familj betalade två dubbla månadshyror när de flyttade. Trots att nästa hyresgäst var beredd att flytta in tidigare ville inte kommunala Familjebostäder korta uppsägningstiden.

Han tycker att frågan förtjänar att tas upp i hyresförhandlingarna.

– Ifall hyran ska höjas med 1 eller 2 procent är en fråga som ses som mycket viktig. Då borde två extra månadshyror på ett år vara jätteviktigt, säger Ingemar Tigerberg.

Ingemar Tigerberg är nöjd med familjens nya lägenhet, men mindre glad för att ha fått betala två extra månadshyror.

Fakta: Tillträdestider januari–mars 2021

Dagar från att annonsen publiceras till att hyresgästen får flytta in:

0–30 dagar: 400 bostäder = 25%

31–60 dagar: 587 bostäder = 36%

61–90 dagar:  419 bostäder = 26%

91 dagar eller mer: 211 bostäder = 13%

Källa: Boplats Göteborg

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.