Annons

Dömd för dödshot mot granne – får ändå behålla lägenhet

Halmstad Mannen i Halmstad dömdes för att ha hotat sin granne till döds och fick kontaktförbud. Hyresvärden sade upp honom men hyresnämnden beslutar att mannen får bo kvar.
besiktning lägenhet nycklar
Foto: Pixabay
Får behålla nycklarna. Hyresvärden ville ha ut mannen men hyresnämnden beslutar att han får bo kvar.

Mannen har gjort sig skyldig till störningar, trakasserier och ofredande. Och främst mot sin granne. I slutet av sommaren 2016 fick han en varning men trots detta fortsatte han och i oktober hotade han att ”döda henne i mörkret”. För detta dömdes han i domstol till olaga hot. Två perioder efter det har han haft kontaktförbud. I augusti förra året sades han upp. Det uppgav Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget HFAB, för Hyresnämnden i Göteborg vid sitt sammanträde i slutet av 2017.

Den anklagade mannen nekar. Det är tvärtom grannen som har trakasserat honom. Vidare är han oskyldigt dömd för hotet. Han var inte i närheten av kvinnan när det aktuella hotet ska ha uttalats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Båda parter hördes i hyresnämnden, som i sitt beslut poängterar att det är hyresvärden som har bevisbördan. Den konstaterar att grannarna många gånger har anklagat varandra för trakasserier och gjort anmälningar mot varandra till hyresvärd och polis. ”Det är uppenbart att de ogillar varandra” skriver nämnden och att det inte har gått att styrka flera av anmälningarna. Nämnden menar att ord står mot ord och ”ingen av dem kan anses mer trovärdig och tillförlitlig än den andra”.

Annons

Den skriver vidare att ”det saknas skäl att inte godta bedömningen i brottmålsdomen” men noterar samtidigt att domen bygger på kvinnans uppgifter och att det saknas vittnen till händelsen. Vid tiden pågick konflikten och med tanke på det, och det materiel som presenterats kan det ”inte läggas till grund för att gärningen var så allvarlig att den i sig innebär att hyresavtalet till prövningslägenheten därigenom ska anses förverkad”.

Andra motiveringar till beslutet är att det inte har lagts fram några bevis på att störningarna har fortsatt och att uppgifterna om att kvinnan har provocerat mannen inte har motbevisats.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.