HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dörr sätter fokus på bostadsbristen

Mjölby Mjölby är en liten kommun som har skaffat sig storstadsproblem. Det menar Hyresgästföreningen som besökte kommunen med en orange dörr för att sätta fokus på bostadsbristen.
Foto: Jenny Knutsson
Det behövs fler dörrar med tillhörande lägenheter i Mjölby kommun, menar Björn Johansson och Hyresgästföreningen.

Dörren ställdes upp på en gata i centrala Mjölby, där personal och förtroendevalda från föreningen fanns på plats för att dela ut broschyrer och prata med förbipasserande.

Det var förmiddag och inte så mycket folk i rörelse när Hem & Hyra tittade förbi. Men en och annan stannade till. Som Jens och Linnéa som letat efter lägenhet i över 1,5 år utan att få napp. De bor visserligen bra i dag, på Tunet, men tycker att 10 000 kronor i månaden för en fyra är för mycket även om de har råd. De hoppas hitta något billigare, men det är svårt.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Jag går in och kollar varje dag om det finns något. Men det gör det inte, säger Jens.

Från Hyresgästföreningens sida vill man bland annat sätta fokus på att många ungdomar vill flytta hemifrån, men kanske inte kan, och har räknat ut att det finns över 500 Mjölbybor som är i 15–16-årsåldern. Inom några år vill sannolikt en hel del av dem ha en egen bostad.

– Om man räknar lite så inser man att de kommer att få sin första lägenhet lagom när det är dags att flytta in på servicehus. Mjölby kommun har en översiktsplan där det står att det ska byggas 7,5 hyresrätter om året, säger Björn Johansson.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"
Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.