Annons

Dörr sätter fokus på bostadsbristen

Mjölby Mjölby är en liten kommun som har skaffat sig storstadsproblem. Det menar Hyresgästföreningen som besökte kommunen med en orange dörr för att sätta fokus på bostadsbristen.
Foto: Jenny Knutsson
Det behövs fler dörrar med tillhörande lägenheter i Mjölby kommun, menar Björn Johansson och Hyresgästföreningen.

Dörren ställdes upp på en gata i centrala Mjölby, där personal och förtroendevalda från föreningen fanns på plats för att dela ut broschyrer och prata med förbipasserande.

Det var förmiddag och inte så mycket folk i rörelse när Hem & Hyra tittade förbi. Men en och annan stannade till. Som Jens och Linnéa som letat efter lägenhet i över 1,5 år utan att få napp. De bor visserligen bra i dag, på Tunet, men tycker att 10 000 kronor i månaden för en fyra är för mycket även om de har råd. De hoppas hitta något billigare, men det är svårt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag går in och kollar varje dag om det finns något. Men det gör det inte, säger Jens.

Annons

Från Hyresgästföreningens sida vill man bland annat sätta fokus på att många ungdomar vill flytta hemifrån, men kanske inte kan, och har räknat ut att det finns över 500 Mjölbybor som är i 15–16-årsåldern. Inom några år vill sannolikt en hel del av dem ha en egen bostad.

– Om man räknar lite så inser man att de kommer att få sin första lägenhet lagom när det är dags att flytta in på servicehus. Mjölby kommun har en översiktsplan där det står att det ska byggas 7,5 hyresrätter om året, säger Björn Johansson.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.