HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Drog till storstan för att prata småstad

Hagfors Hyresgästföreningen i Karlskoga och i Hagfors besökte i dag, onsdag, Stockholm och riksdagshuset för att lyfta en fråga som få pratar om: bostadsöverskottet.

Samtidigt som Hyresgästföreningen kampanjar för fler bostäder, finns kommuner med en annan verklighetsbild.

Två av dessa är Karlskoga i Örebro län och Hagfors i Värmlands län. Bägge kommunerna tillhör de som drabbats hårdast av utflyttningen och därmed bostadsöverskottet.

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

För att lyfta frågan om bostadsöverskott, gjorde i dag fyra representanter från Hyresgästföreningen i de två kommunerna den första resan av två till riksdagen för att träffa politiker.

Tanken var att de skulle ha träffat Centerpartiet, men de ställde in i sista sekund. På eftermiddagen träffade de Vänsterpartiet.

En av sakerna Hyresgästföreingen vill få gehör för är att inte hyresgästerna som valt att bo kvar ska tvingas betala för tomma lägenheter.

Läs ocksåHGF-ledamot häktad för misstänkt våldtäkt av barn

– Det var ett jättebra möte. Vi diskuterade våra bekymmer: övertaligheten av lägenheter men också att vi många gånger har fel sorts lägenheter än de vi egentligen behöver ha. Så vi frågade hur de tänker att vi ska kunna anpassa det här utan att alla kostnader ska läggas på hyresgästerna, berättar Marianne Svensson som är ordförande i Karlskogaföreningen.

Fick ni några svar från Vänsterpartiet?

– Ja, de har en färdig lösning vad jag förstår där de föreslår ett paket med upprustnings- och investeringsstöd där det krävs att bostäderna klimat- och miljöanpassas och det här ska finansieras med skattehöjningar.

Läs ocksåSex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt

Nästa resa går av stapeln i början av juni då föreningen ska träffa bland andra Folkpartiet och Socialdemokraterna.

 

Läs också Vänsterpartiet kräver hyresstopp vid konceptrenoveringar Nej till politikerförslag – befarar att hyresgäster får betala kommunal verksamhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.