HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Drygt hundra kronor mer för en trea i Gislaved

Gislaved Gislavedshus och Hyresgästföreningen är överens om ett tvåårsavtal för hyrorna. 1 januari höjs hyran med 1,85 procent.

Gislavedshus är först ut bland de kommunala bostadsbolagen i Jönköpings län med att bli klar med förhandlingarna om nästa år hyra. Och det stannade inte vid enbart nästa års hyra utan parterna har gjort upp på två år.

Uppgörelsen innebär en hyreshöjning med 1,85 procent nästa år. Det motsvarar ungefär 107 kronor mer för en tre på 75 kvadratmeter. För 2014 höjs hyran med 2 procent, vilket även det innebär drygt hundra kronor för en trea.

Läs ocksåKenneth tvingas flytta sitt bibliotek: "Det här är upprörande"

– Vi har haft en bra diskussion med Hyresgästföreningen den här hösten. Och jag tror att detta är en relativt måttlig hyreshöjning. Det här innebär även att vi får en bättre planeringshorisont och det är även en trygghet för hyresgästerna att veta vad man har att röra sig med. Jag tror att detta är bra för båda parter, säger Stanley Guldmyr, vd för Gislavedshus.

Höjningen motiveras med kostnadsökningar kopplade till fastighetsskötseln, så som olika taxor och avgifter. I uppgörelsen ingår även att det budgeterade underhållet ökar och landar på 194 kronor per kvadratmeter.

Annons

– Vi har under de senaste, fyra, fem åren lagt ned mycket pengar i stamrenoveringar och det tänker vi fortsätta med och nu vet vi vad vi har att röra oss med. Vi ligger på nästan 200 kronor per kvadratmeter i underhåll på våra fastigheter och det tycker vi är en ganska bra nivå, säger Stanley Guldmyr.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Även Hyresgästföreningens förhandlare, Brigitte Widell, känner sig nöjd med uppgörelsen.

– Jag tycker att det är en bra uppgörelse där vi satsat mycket på underhålll och jag ser det som positivt att man kan göra det med egna medel. Nu ligger man även i paritet med vad övriga i landet ligger på, säger Brigitte Widell.

Att uppgörelsen är på två år är positivt, tycker Widell.

Annons
Läs ocksåKenneth kan förlora sitt bibliotek - enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokalEn äldre man står med käpp i ett rum fullt med böcker, möbler och tavlor.

– Vi ansåg att det är bra att man vet vad som händer två år i rad, att det håller sig på en jämn nivå. Det gynnar både hyresgästerna och företaget, säger hon.

Gislaveshus är Gislaved kommuns bostadsbolag och har omkring 2 600 lägenheter.

Fakta: Hyreshöjning 2013 Jönköping

Genomsnittlig hyreshöjning 1 januari 2013:

Jönköpings kommun: 1,5 procent

Gislavedshus: 1,85 procent

Läs också Spottande hyresgäst blir av med lägenheten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.