HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dubbelt så dyra skadedjur på fem år

Halland Kostnaden för skadedjur har fördubblats i Göteborgs kranskommuner. Men vägglössen har ännu inte fått samma stora spridning som inne i stan.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Värre i stan. Hem & Hyra har ställt motsvarande fråga till bolagen i Göteborg. Där är ökningen över 250% mellan 2010 och 2015. Framförallt på grund av vägglöss och råttor. Grafik: TT Nyhetsbyrån

Hem & Hyra har frågat alla kommunala bostadsbolag från Varberg till Stenungsund hur stora kostnader de haft för skadedjursbekämpning 2010-2015.

Svaren visar på en kraftig ökning. I Göteborg har kostnaderna vuxit med mer än 250 procent, i de omgivande kommunerna har de nästan fördubblats (se grafik).

Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra årVägglus, skylt Rosengårds fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på Rosengårds fastigheter.

Mölndalsbostäder är det bolag i kranskommunerna som haft den största ökningen. Kostnaden 2015 var mer än 30 gånger så hög som 2010.
Åke Viggedal, områdeschef för Västra Mölndal, säger att bolaget kraftigt utökat sina avtal med Anticimex under perioden.

– Vi har inte tyckt att de vanliga avtalen räckt. Vi kan inte tolerera att det springer råttor runt husen, säger Åke Viggedal.

Det byggs mycket, framförallt i centrala Mölndal, och byggena skrämmer upp råttorna ur underjorden och får dem att sprida sig.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

– Vi hyr fällor som är installerade i avloppsrören. De kommer säkert att få vara kvar även i framtiden, säger Åke Viggedal.

Mölndalsbostäder har även haft några kostsamma vägglussaneringar.

– Vi märkte att hyresgästerna inte tog sitt ansvar när det gällde saneringen av kläder och möbler. Därför har vi tecknat ett utökat försäkringsavtal där vi tar på oss den biten också, säger Åke Viggedal.

Läs ocksåLevde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebeloppVägglöss

Bolaget informerar också om vägglöss i sin tidning.

– Det finns inget samband med hur rent man har, man ska inte skämmas. Anmäl direkt, säger Åke Viggedal.

LÄS MER:

Explosionsartad ökning av skadedjur i Göteborg

Bostadsbolaget testar ny ”luslist” i Angered

Skadedjuren blir allt svårare att stoppa

Läs också Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär" ”Kraftigt” angrepp av vägglöss spreds i huset – nu kastar bostadsbolaget ut 80-årig hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.