HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dyrare fjärrvärme bakom hyreskrav i Vadstena

Vadstena Om inte fjärrvärmen blivit så mycket dyrare nästa år hade Vadstena Fastighets AB:s hyreskrav varit betydligt lägre, enligt bolagets vd Lars Larenius.

– Vi har en kraftig prisökning på fjärrvärmen, ungefär sju procent. Vår fjärrvärmeleverantör har haft en del problem, säger Lars Larenius.

VFAB köper fjärrvärme av Rindi Energi AB, som driver en fliseldad anläggning strax utanför Vadstena tätort. Bolaget, som även har anläggningar på andra håll i landet, har dragits med ekonomiska problem och har under året minskat personalstyrkan och vidtagit en del andra åtgärder för att sänka kostnaderna. Men man höjer också priset på fjärrvärmen, vilket drabbar hyresgästerna.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

VFAB begär en hyreshöjning på 2,8 procent vid nyår för lägenheter där värme ingår och 2,2 procent för lägenheter med kallhyra.

Till skillnad från när det gäller el så går det inte att köpa fjärrvärme från vilket företag som helst, utan man är hänvisad till den lokala leverantören.

Annons

– Det är faktiskt ett bekymmer. Även om många inser att man behöver göra någonting åt det så tror jag inte att det finns någon som har en lösning, säger Lars Larenius.

Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan

Han räknar med att förbrukningen av fjärrvärme minskar något nästa år och att bolaget hade klarat en mindre prisökning utan att det hade behövt påverka hyran.

Men även om fjärrvärmen sticker ut räknar VFAB också med andra kostnadsökningar nästa år, för bland annat löner och underhåll.

Annons

Läs mer om hyreskravet här:
VFAB vill höja hyrorna

Läs ocksåHögre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena
Läs också Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.