HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter branden på Lextorp: ”Overkligt och sorgligt”

Trollhättan Endast ruiner och aska finns kvar av Lexingtons nedbrunna fritidsgård. "Vi skapar en tillfällig träffpunkt här i kvarterslokalen", säger fritidsledaren Wasfi Eskandar.
Foto: Karin Gistedt
I söndags brann fritidsgården Lexington på Lextorp i Trollhättan ner. Fritidsledaren Wasfi Eskandar och socialpedagogen Erika Burrett Everlund har öppnat en provisorisk verksamhet i en kvarterslokal i området.

Lukten av brandrök ligger tung över Trollhättestadsdelen Lextorp. Det har gått fyra dagar sedan Lexingtons fritidsgård brann ner till grunden. Hur branden startade är ännu oklart. Men polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand och en eller flera minderåriga misstänks ha anlagt branden.

Strax efter klockan fem i söndags kom larmet om att fritidsgården Lexington i hyresområdet Lextorp i Trollhättan stod i lågor.

Nu är området kring den före detta mötesplatsen avspärrat. Det enda barnen, från skolgården till den intilliggande Lextorpsskolan kan se, är sotiga tegelstenar, förvridna rör och ledningar i en hög av blöt aska.

– Jag kan fortfarande inte förstå att det är sant! Att vi har förlorat hela Lexington. Det går liksom inte att ta in.

Orden kommer från 58-årige Wasfi Eskandar. I 16 år har han jobbat som fritidsledare på Lexingtons fritidsgård i hyresområdet Lextorp. Han kallar Lexington ”sitt andra hem”, en plats dit områdets unga kom för att umgås, spela biljard eller bordtennis eller spela musik.

– Det var en av stans, kanske till och med landets, bästa fritidsgårdar. Vi hade allt. En mysig miljö där alla kände sig välkomna, säger Wasi Eskandar.

Läs ocksåSå lyckades grannarna i fajten för boulebana och p-plats

Tillsammans med socialpedagogen Erika Burrett Everlund, 26 år, har han just öppnat den tillfälliga träffpunkten i kvarterslokalen på Lextoprsvägen 101. Härifrån ska de försöka bedriva verksamhet tills en ny fritidsgård finns på plats.

Wasfi Eskandar och Erika Burrett Everlund håller den tillfälliga träffpunkten på Lextorp öppen.

– Som ni ser är det ju ingen stor lokal. Så inomhus blir det svårt att vara med alla ungdomar som brukar besöka oss. Men som tur är går vi ju mot varmare tider nu. Så tanken är att vi ska försöka hitta på så mycket som möjligt utomhus. Den här lokalen får fungera mer som en plats för oss att utgå i från, säger Erika Burrett Everlund.

Även hon är chockad över det som hänt. Och just nu, i en tid då coronapandemin lett till att gymnasieskolan stängt och ungdomarnas vardag kastats över ända.

Läs ocksåVärdens jobb bryter segregationen - "Nu har jag något att skriva på cv:n"

– Allt som händer nu skapar mycket otrygghet och frågor. Vi kommer att finnas på plats här varje vardagseftermiddag och vi kommer att jobba uppsökande genom att röra oss ute i området för att på det viset försöka möta ungdomarnas behov, säger Erika Burrett Everlund.

Fritidsgården Lexington invigdes år 1989. Huset hade en yta på cirka 300 kvadrat.Den hölls öppen varje dag utom söndag och tisdag och en vanlig dag besöktes den av 40 och 50 ungdomar. Fastigheten ägs av det Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar. Samma bolag som nu snabbt sett till att kvarterslokalen några hundra meter bort blev en provisorisk träffpunkt.

– Eidar har varit jättebra i det här och snabbt hjälpt oss att hitta alternativa lösningar, säger Erika Burret Everlund.

Läs ocksåDödsbränderna ökar kraftigt - ensamma äldre mest drabbade

Evelina Prins är distriktschef för lokaler och studentbostäder på Eidar. Hon säger att bolagets uppgift just nu är att säkra området där fritidsgården stod så att polis och försäkringsbolag kan göra sitt jobb. Samt att Eidar gått ut med information på sin facebooksida och med lappar i trapphusen för att berätta om den tillfälliga lösningen. På frågan om och när en ny fritidsgård kan stå klar svara hon så här:

– Det kommer att bli en fråga för oss och Trollhättans stad tillsammans. Men hur det blir är för tidigt att svara på.

För Wasfi och Erika är det självklart att Lextorp ska få en ny riktig fritidsgård igen. Även om de inser att det kommer att ta tid.

– Lexington är en plats och en verksamhet som många har goda minnen av. Genom åren har jag bett ungdomar skicka bilder som de tagit på plats eller när vi varit iväg på utflykter. Bilder på musikkvällar, fiskeresor och fotbollsmatcher som vi satt upp på väggarna inne i fritidsgården. Nu är allt det där borta, säger Wasfi och berättar sedan varför Lexington alltid kommer att ha en speciell plats i just hans hjärta.

– Jag är pappa till Lavin Eskandar, en av de tre personerna som dödades vid skoldådet på Kronan en liten bit härifrån för fem år sedan. Lavin gjorde egen musik och var mycket på Lexington när han gjorde det. Vi hade bilder på honom från när han jobbade inne i studion uppsatta på fritidgårdens väggar. Nu är allt borta. Bara nycklarna är kvar, säger Wasfi Eskandar.

Men samtidigt som chocken, sorgen och saknaden är stor är både Wasfi och Erika fast beslutsamma att fortsätta jobba.

– Ungdomarna här på Lextorp har tre miljarder frågor just nu. Och även om vi inte har svar på allt. Kan vi lyssna och försöka vara de trygga vuxna som de behöver, säger Erika Burret Everlund.

Läs också Glömde potatisen - hyresgäst åtalas Bodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.