Annons

Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar

Göteborg Femårige Nima dog i en hissolycka i Göteborg. Ansvarig minister dröjde med besked om lagändring, trots kända risker. Men nu presenterar regeringen hårdare säkerhetskrav för att liknande olyckor aldrig ska hända igen. Hos Nimas mamma Frida Dahlin väcker beslutet dubbla känslor.
Nimas mamma Frida Dahlin har tusentals bilder på sin son i mobilen. Han skulle ha fyllt sex år i september, men miste livet på grund av hissen hemma i hyreshuset. Nu vill ansvarig minister Andreas Carlson (KD) skärpa lagen för att förhindra fler olyckor.
Foto: Nora Lorek/Kristian Pool
Nimas mamma Frida Dahlin har tusentals bilder på sin son i mobilen. Han skulle ha fyllt sex år i september, men miste livet på grund av hissen hemma i hyreshuset. Nu vill ansvarig minister Andreas Carlson (KD) skärpa lagen för att förhindra fler olyckor.

Minst 26 000 äldre hissar i Sverige är byggda på ett sätt som är direkt farligt, framför allt för barn. Ändå är de godkända enligt gällande lagstiftning.

Riskerna har varit kända i åratal. Detsamma gäller vilka åtgärder som krävs för att göra hissarna säkrare. I februari förra året tog regeringen emot en utredning om just detta. Ändå har lagen inte ändrats.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I stället fastnade femårige Nima i just en sådan hiss i Göteborg några veckor före sommarlovet. Under räddningsarbetet föll han fyra våningar ner i hisschaktet. Han dog av sina skador några dagar senare.

Olyckshissen i Göteborg är nu försedd med skyddsutrustning. Hissen är av äldre modell med en inre vikdörr innanför dörren mot trapphuset.
Olyckshissen i Göteborg, numera försedd med skyddsutrustning. Hissen är av äldre modell med en inre vikdörr innanför dörren mot trapphuset.

Skärpta krav på minst 5 800 hissar

När Hem & Hyra nyligen granskade de farliga hissarna hade ansvarig minister Andreas Carlson (KD) fortfarande inga konkreta besked att ge.

– Vi jobbar i mycket högt tempo på departementet för att bereda de förslag som syftar till att skärpa kraven, sade han för två veckor sedan.

Läs ocksåÄr det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säkerLåt inte barn åka själva, håll hundkopplet kort, kontrollera besiktningsmärket i hissen och kräv att din hyresvärd sätter in skydd i äldre hissar. Hem & Hyra tipsar om hur du blir trygg i hissen.

Därefter har det gått snabbt. Nu föreslår regeringen skärpta regler för äldre personhissar som har en inre skjutdörr i hisskorgen – just en sådan som Nima fastnade i. Totalt gäller det minst 5 800 hissar i landet, framför allt i storstädernas äldre bebyggelse.

Lagförslaget innebär att fastighetsägare måste sätta in ett skydd mellan den inre korgdörren och den yttre dörren mot trapphuset om det finns risk att fastna där emellan. Åtgärden är enkel och billig: en bockad plåt täpper till utrymmet och gör det omöjligt att få plats i det smala utrymmet, och en fotocellslist hindrar hissen från att starta om något är i vägen.

Ett gammalt mjölkskåp intill Nimas ytterdörr har dekorerats med leksaker, godis och hjärtan till minne av femåringen som miste livet i hissolyckan här.
Ett gammalt mjölkskåp intill Nimas ytterdörr har dekorerats med leksaker, godis och hjärtan till minne av femåringen som miste livet i hissolyckan här.

Under 2000-talet har minst sex olyckor skett där små barn har klämts mellan de båda dörrarna. Dödsolyckan i Göteborg är den allvarligaste, och nämns också särskilt i regeringens beslut.

Annons

– Det är angeläget att få skyddsåtgärder på plats så att inte fler barn drabbas av säkerhetsbrister i gamla hissar, konstaterar Andreas Carlson i ett skriftligt uttalande.

Säkrare hissar kan dröja i åtta år

Nimas mamma Frida Dahlin fick veta regeringens beslut genom en släkting som läste nyheten på nätet.

– För mig personligen är det ingen seger. Det är klart att jag blir glad över att man är lyhörd för att det existerar ett systemfel. Och att man ser att okej, det här behöver ändras, det här behöver vi göra bättre, och det här skulle vi kanske ha gjort för länge, länge sedan. Men det finns en enorm sorg och besvikelse för mig. Hade det inte varit för hissen så hade Nima sprungit omkring idag. Så är det.

Läs ocksåNu måste säkerheten skärpas, ministern!

Känner du att detta på något sätt lindrar din sorg?

– Nej, den är bottenlös. Och även om det blir ändringar så trollar det inte tillbaka mitt liv, eller mitt barn. Jag gör det här för vårt land, och för andra barnfamiljer. Det är nog den största segern, att vi kan trygga upp för andra och att detta inte ska kunna ske.

Frida Dahlin förlorade sin son Nima i den tragiska hissolyckan i Göteborg. Nu kämpar hon för att ändra lagen – så att det som hände Nima inte ska kunna drabba fler barn.
Frida Dahlin har kämpat för en lagändring sedan hennes femåring Nima miste livet i hissolyckan.

Samtidigt betraktar Frida Dahlin regeringens initiativ som ”en bra början”, även om hon tycker att de farliga hissarna får på tok för lång dispens. Först i oktober 2031 ska samtliga äldre hissar med inre skjutdörr vara försedda med extra skydd, enligt lagförslaget.

– Det tog Familjebostäder några veckor att säkerställa vår hiss. Hur kan detta nu få ta åtta år? Det känns orimligt, och det finns också en risk för att det kan ske betydligt fler olyckor.

Annons

Kräver fler åtgärder av regeringen

Trots regeringens färska förslag om skärpt lagstiftning fortsätter arbetet med Lex Nima – Frida Dahlins elva punkter långa kravlista till regeringen för säkrare hissar i våra bostadshus. Ytterligare minst 20 000 äldre hissar har en farlig konstruktion som i dagsläget inte är olaglig.

Nyligen ställde Frida Dahlin ansvarig minister Andreas Carlson till svars för den segdragna regelskärpningen med en fråga: ”Vad hade du gjort om det var ditt barn?”


Bara veckor senare har regeringen nu fattat beslut om en lagändring. Till Hem & Hyra har ministern tidigare lämnat besked om att han går med på att träffa Frida Dahlin, vilket hon har efterfrågat. Det vill hon fortfarande.

– Absolut. Självklart. Tanken är att det ska bli av framöver. Men nu står jag i enormt mycket, och det förstår jag att bostadsministern och andra politiker också gör. Och jag är bara en människa. En mamma som har förlorat sitt barn, väldigt nyligen.

Nu hoppas Frida Dahlin att makthavarna snarast fortsätter att agera. Hon vill att fler riskhissar ska omfattas av säkrare regler. Under tiden tvingas hon själv leva med konsekvenserna av en lagskärpning som kom för sent.

– Jag tränar för att gå i trappor, och se hissar. Det är inte bara att gå omkring i de här skorna. Men det gläder mig att majoriteten inte behöver göra det. Mitt enda tips är att vara närvarande med sina familjer. Lägg all stress åt sidan och var med barnen.

Fakta: Hem & Hyra granskar: Farliga hissar

26 000 hissar är farliga i Sverige. Riskerna är kända sedan länge och lösningar finns. Ändå dog en femårig pojke efter att ha fastnat i just en sådan hiss tidigare i år. Här kan du läsa Hem & Hyras granskning i sin helhet.

Fakta: Fridas kravlista till regeringen – Lex Nima
Frida Dahlins son Nima dog i en hissolycka i Göteborg några veckor före sommarlovet. Nu kämpar hon för att politikerna ska ändra lagen så att något liknande aldrig händer igen.
Frida Dahlin med sin son Nima.

Syftet med Lex Nima är att hissar ska vara så säkra att olyckor inte ska kunna ske.

 • Förbättrade skyddsutryckningar om olyckan är framme.
 • Automatiskt samtal till ansvarigt hissbolag.
 • Utbildning om hissar och säkerhet för räddningstjänsten.
 • Skydd i alla hissars korgöppning, helst med korgdörr.
 • Saxgrindar ska bytas ut till täta korgdörrar.
 • Larmknapp med tvåvägskommunikation (nödtelefon) direkt till bemannad larmcentral.
 • I äldre hissar med utrymme mellan korg- och schaktdörr: en skyddsplåt och en fotocellslist som hindrar att barn blir instängda i utrymmet.
 • Skydd mot att komma åt strömförande delar i framför allt handtagslås.
 • Krav på att fastighetsägare har ett livscykelperspektiv på sina hissar.
 • Skyddsbedömning av hissdörrars tyngd och funktion.
 • Lagkrav om maxålder på hissar för att garantera tillräckligt modern säkerhetsstandard. Det ska finnas ett system för årlig säkerhetsbedömning utifrån hissens ålder.
Läs också Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.